Een ziekenhuisdeur die levens gaat redden

Één op de vijfentwintig patiënten in Amerikaanse ziekenhuizen loopt een infectie op tijdens hun verblijf in het ziekenhuis volgens een onderzoek dat recentelijk werd gepubliceerd. Schone handen zouden kunnen helpen om dat probleem op te lossen maar veel ziekenhuismedewerkers blijven vergeten hun handen te wassen. Deze ziekenhuisdeur moedigt medewerkers aan om iedere keer dat ze door een deur gaan hun handen te wassen.

De PullClean werd ontwikkeld door de Britse studio Agency of Design als oplossing voor dit probleem. Dit apparaatje kan over iedere trekdeur worden geplaatst en heeft een blauwe knop aan de onderkant waar handzeep uitkomt zodra je er op duwt. Het doel van de makers is: “to make it so simple that sanitizing becomes habitual every time you open the door”.

Ziekenhuizen staan al vol met zeepflesjes en muurhouders maar toch blijven ziekenhuismedewerkers ze vergeten te gebruiken. De PullClean daarentegen integreert handen wassen met een dagelijkse taak zodat medewerkers het niet kúnnen vergeten. Volgens makers Alex Oshymyansky en Jacob McKnight: “we wanted to make the interactions as simple as possible, trying to make it almost subconscious. You’re already holding it, so you might as well use the other had to dispense sanitizer”.

Een test met een vergelijkbare variant leverde een stijging van 24 procent naar 77 procent op van het aantal medewerkers dat regelmatig hun handen wast. Bovendien zijn er sensors in de hendels gebouwd die informatie naar een web-applicatie versturen. Zo kunnen medewerkers in de gaten houden hoe vaak de hendels worden gebruikt en ook vergelijkingen maken tussen andere afdelingen of ziekenhuizen. De PullClean zal later dit jaar klaar zijn voor verzending en gaat tweehonderd dollar kosten.

w640-23