Proef met smartphone in plaats van ov-chipkaart wordt heel langzaam uitgebreid

Nog dit jaar wordt het voor de eerste 10.000 mensen mogelijk om in het openbaar vervoer in te checken met een smartphone. Dat zegt Bart Schmeink, voorzitter van Coöperatie Openbaar Vervoerbedrijven, vandaag in dagblad Trouw. Reizigers die gebruik willen maken van de optie, moeten daarvoor wel een geschikte Android-telefoon hebben, een abonnement hebben bij KPN of Vodafone en reizen zonder korting of abonnement.

In november begonnen de tien vervoerders in samenwerking met KPN en Vodafone een proef, waarbij Android-gebruikers de mogelijkheid al konden testen. Inchecken met je smartphone kan alleen aangeboden worden aan mensen met een Android-telefoon. Zij moeten vervolgens een speciale simkaart in hun toestel stoppen en de Smart OV installeren op hun telefoon.

De gebruikt techniek werkt niet met de iPhone. Apple biedt derde partijen namelijk geen mogelijkheid om die NFC-chip te gebruiken voor eigen diensten. Ook als Apple in Nederland Apple Pay lanceert kan dat niet worden gebruikt als vervanging van de OV-chipkaart, omdat de OV-chipkaart op dit moment een andere technologische standaard gebruikt dan Apple Pay.

Begin dit jaar stelden de vervoersbedrijven de ambitie om het in 2018 massaal mogelijk te maken om met je bankpas in te checken. In Trouw zegt Schmeink dat de coöperatie nu mikt op 2017, maar dat het door de afhankelijkheid van de samenwerking met banken waarschijnlijk pas twee jaar later mogelijk kunnen maken. Eind dit jaar volgt wel een proef daarvoor tussen vervoersbedrijf HTM en ABN Amro.