Eerste 3D-geprinte brailletelefoon komt blinden en slechtzienden tegemoet

Even snel Whatsappen waar je bent of nog even bellen onderweg naar huis; zonder onze smartphone voelen we ons vandaag de dag al snel verloren. Maar heb je er ooit wel eens over nagedacht hoe dit voor blinde mensen moet zijn? Terwijl deze mensen misschien wel de meeste behoefte hebben aan navigatie, oriëntatie en goede communicatiemiddelen is het gebruiken van een gemiddelde smartphone voor deze mensen vrijwel onmogelijk.

Het Londense bedrijf OwnFone komt blinden en slechtzienden tegemoet door het ontwikkelen van de eerste telefoon die compleet werkt met brailleschrift en die voor consumenten verkrijgbaar is voor maar zestig pond. De telefoon is ontworpen zodat deze mensen beter in contact kunnen blijven met hun vrienden en familie.

Op de website van OwnFone kunnen gebruikers hun eigen telefoon samenstellen. Naast het bepalen van de kleur van het toestel (vrij irrelevant zou je toch zeggen), kunnen gebruikers hun telefoon vullen met – afhankelijk van het model – twee of vier telefoonnummers. Ownfone zet vervolgens deze nummers om in brailleschrift.

maxresdefault

Dat doet het bedrijf met behulp van een 3D-printer die de voor- en achterkant van de telefoon uitprint. Volgens de maker van telefoon, Tom Sunderland, is 3D-printen een goedkope en snelle manier om de gepersonaliseerde knoppen te produceren. Met de telefoon kunnen gebruikers vervolgens met een enkele druk op de knop hun contactpersonen bellen.

Ownfone is overigens niet de eerste die zich bezig houdt met het verwerken van braille in telefoons. Ook een Indiaas bedrijf is bezig met het ontwikkelen van een smartphone voor blinden, en daarnaast bestaan er al een aantal aangepaste toetsenborden en speciale panelen die er voor zorgen dat blinden en slechtzienden gebruik kunnen maken van computers.