Eerste Google Glass operatie van het AMC nu online te volgen via livestream

Zojuist is de livestream van de eerste Google Glass operatie in Nederland live gegaan. AMC chirurg Marlies Schijven voert vanaf 12.00 een kijkoperatie uit bij een man met refluxklachten, die uiteraard toestemming heeft gegeven voor een livestream van de operatie. De beelden zijn via internet voor iedereen te bekijken, en worden ook live uitgezonden tijdens het Games for Health congres dat vandaag plaats vindt in Amsterdam.

Op het congres is een collega aanwezig, die ook over een Google Glass beschikt. Via de bril kan de collega meekijken met de operatie en kunnen de twee artsen overleg plegen. Aanwezigen op het congres kunnen zelfs vragen stellen aan de behandelend arts.

AMC arts Schijven is geïnteresseerd in de toegevoegde waarde van Google Glass tijdens operaties, maar heeft aangegeven de bril af te zetten als het haar op enige wijze hindert tijdens de ingreep. Dat er tijdens een operatie camera’s staan opgestelde waardoor artsen elders op de wereld kunnen meekijken is niet nieuw, maar dankzij Google Glass is het wel voor het eerst dat collega’s vanuit het perspectief van de behandelend arts kunnen meekijken.

Zo kan een arts op afstand eventueel op een kritisch moment ingrijpen, omdat twee paar ogen soms meer zien dan één. Daarnaast is het een voordeel dat de Glass spraakgestuurd is, zodat de benadelend arts zijn handen vrij houdt voor de ingreep.

games-for-health-google-glass-livestream