Eerste muziekvideo in 360 graden gelanceerd op YouTube

Google is druk bezig om de kwaliteit van YouTube-video’s te verhogen. Zo kondigde Google begin dit jaar aan dat YouTube 360 graden video’s zal gaan ondersteunen en de eerste muziekvideo is inmiddels een feit. Grafitti van Noa Neal is de eerste muziekvideo op YouTube die is opgenomen in 360 graden.

Muziekliefhebbers kunnen de video onder andere bekijken via Google’s webbrowser Chrome. De video toont vervolgens allerlei beelden in een 360 graden opgenomen omgeving. Om door de omgeving te swipen kunnen kijkers gebruik maken van een zelfde soort methode als Google biedt in Streetview. Het is slechts een kwestie van slepen met de muis, waarna het beeld draait. Hierdoor zijn de kijkers in staat om de video vanuit elke hoek te aanschouwen, waardoor de beleving van de videoclip een stuk beter is.

Echter kondigde Google twee weken geleden al aan dat de 360 graden video’s ook ondersteunt zullen worden in de YouTube-app voor Android. Via de smartphone is het slechts een kwestie van de video afspelen en vervolgens kun je door de omgeving navigeren door je smartphone te draaien. Op basis van de ingebouwde gyroscoop verandert de smartphone de kijkhoek, waardoor je in staat bent om door de gehele omgeving te navigeren. Uiteraard is de video ook beschikbaar voor de virtual reality headset van Oculus en Google’s Cardboard. Echter dienen gebruikers dan wel eerst de Kolor Eyes app te downloaden.

Vorige week werd al bekend dat YouTube tegenwoordig ook video’s in de 4k-resolutie met 60 frames per seconde ondersteunt. Hiermee wordt duidelijk dat Google druk bezig is om de kwaliteit van YouTube te verbeteren, waardoor het de concurrentie aan moet blijven gaan met Facebook. Facebook kondigde vorige week eveneens aan 360 graden video’s te gaan ondersteunen.