Eerste officiële Quantified Self Instituut opent vandaag haar deuren in Groningen

Dautonomie – ofwel autonomie door data – is een razendsnel opkomende, niet langer te negeren trend. Het is een van de pijlers onder deze blog, maar ook de stuwende kracht achter de “Quantified Self”-community. De naam, ooit bedacht door Wired-redacteur Gary Wolf, omvat een conferentie, weblog en kennisplatform omtrent het vergaren van zelfkennis door middel van het meten van eetpatronen, beweging, hartslag of slaappatronen. Sinds vandaag is er ook een officieel Quantified Self Instituut, een initiatief van de Hanzehogeschool en de QS Community, dat als doel heeft om kennis en ervaring uit QS community samen te voegen met toegepaste wetenschap.

In het QSI werken studenten, docenten en onderzoekers van de Hanzehogeschool Groningen samen vanuit verschillende disciplines: sportstudies, gezondheidsstudies, ICT en meer. Gezamelijke voeren zij een brede collectie aan onderzoeken uit, waaronder bijvoorbeeld de stimulatie van het gebruik van bewegingssensoren. Daarnaast testen een aantal studenten hun slaappatroon nadat ze vlak voor het slapengaan hebben gesport, alcohol gedronken of geluisterd naar muziek. Ook wordt door studenten een nieuwe (oor)sensor ontwikkeld die de hartslagvariabiliteit meet en is een T-shirt in de maak waar meetsensoren in de stof verwerkt zijn. Dat laatste is overigens al in de praktijk terug te vinden: Adidas past dit al dit seizoen toe in de Major League Soccer.

Buiten de Hanzehogeschool zijn inmiddels samenwerkingsverbanden aangegaan met verschillende nationale partijen, waaronder UMCG, VitalinQ, Procare en Foodzy. Tevens vindt er serieuze oriëntatie plaats met verschillende internationale partijen zoals de University of Washington, Technical University of Denmark, George Mason University, Université de Genève en bedrijven als Intel, Fujitsu en Wikilife.