Eerste processor die volledig op licht functioneert is een feit

Onderzoekers aan de universiteit van Colorado zijn er in geslaagd om een processor te creëren die bijna volledig op licht functioneert en niet op elektriciteit. De chip heeft potentieel veel meer rekenkracht en kan grotere hoeveelheden data verwerken dan een normale processor, zeggen de onderzoekers.

De doorbraak is het resultaat van experimenten met normale chips. Echter waar normaal de elektrische componenten werden geplaatst hebben de wetenschappers daar elementen geplaatst die licht moeten transporteren. De hoeveelheid data die de processor kan verwerken is als resultaat 10 tot 50 keer hoger dan van een processor die werkt met transistoren.

Omdat ze als basis een normale processor hebben gebruikt kan dit soort techniek ook in normale computers gebruikt worden zonder alles overhoop te halen. Momenteel maakt de processor gebruik van twee rekenkernen, maar die zijn niet te vergelijken met die in normale processoren zitten, aangezien degene die op licht werken veel sneller zijn.

De onderzoekers zeggen vooral toekomst te zien in servers die enorme hoeveelheden data moeten analyseren, daar zijn dit soort processoren zeer geschikt voor.