Eerste succesvolle ransomware op Apple OS X

Mac-gebruikers die de app Transmission hebben geïnstalleerd om torrents te downloaden, zijn mogelijk slachtoffer geworden van malware. Sommige mensen die op 4 of 5 maart een nieuwe versie van de app installeerden, kwamen er later achter dat de versie die ze op dat moment gebruikten mogelijk malware bevat.

De malware is zogenaamde ransomware (gijzelsoftware), genaamd KeRanger, meldt AppleInsider. De software begint na drie dagen met het versleutelen van bestanden en vraagt vervolgens één bitcoin als losgeld om ze weer te ontsleutelen. Het is de eerste keer dat het besturingssysteem van Apple, OS X, is getroffen door malware van deze variant en succesvol aan de slag kan met gegevens op computers.

Hoeveel mensen slachtoffer zijn geworden van KeRanger is niet bekend. Volgens AppleInsider is niet iedereen die de update van Transmission installeerde ook besmet met de malware. Inmiddels is een nieuwe versie van Transmission uitgebracht (v2.92) waar de malware niet meer in voorkomt. Apple heeft ook maatregelen getroffen en herkent de besmette versie van de app, zodat gebruikers gewaarschuwd worden.