Eerste vliegende auto van Nederlandse autofabrikant PAL-V vanaf vandaag te koop

De eerste vliegende auto is een feit: de Nederlandse autofabrikant PAL-V is gestart met de verkoop van de commerciële modellen, de Liberty Pioneer en de Liberty Sport. Echter: als je een ritje wilt maken in de zogenoemde chirocopter, moet je wel beschikken over wat geld. De vliegende auto kost namelijk een half miljoen!

PAL-V uit het Brabantse Raamsdonksveer is al jaren bezig met de ontwikkeling van de eerste vliegende auto. Eigenlijk is het een combinatie van een helikopter en een auto.

Na de succesvolle tests in 2009 en 2012 is PAL-V begonnen met het ontwerpen van de commerciële voertuigen. De fabrikant heeft bewust gekozen om de modellen te ontwerpen en te bouwen op basis van bewezen technologieën en binnen de bestaande regelgeving, aangezien je te maken krijgt met twee soorten verkeersstromen: op de weg en in de lucht.

PAL-V

Vliegvelden

Robert Dingemanse, CEO van PAL-V, maakt met veel trots bekend dat zij erin geslaagd zijn om de eerste vliegende auto te bouwen:

Na jaren van hard werken en oplossen van de vele technische- en certificeringsuitdagingen is ons team erin geslaagd om een innovatieve vliegende auto te creëren, die voldoet aan de bestaande veiligheid standaards van regelgevende instanties over de hele wereld.

De auto kan overigens enkel van vliegveld naar vliegveld vliegen, aangezien je alleen op een vliegveld kunt opstijgen en landen. Maar het laatste stuk tot je bestemming kan je gemakkelijk rijdend doen, want de auto kan ook prima over de snelweg. De Liberty heeft in de lucht een snelheid tussen de 50 en 180 km/u. Op de weg haalt de auto een snelheid van zo’n 160 km/u. Bovendien duurt het transformeren van rijden naar vliegen en andersom maar 5 tot 10 minuten.

Italiaanse sportauto

De vliegende auto heeft een Italiaanse uitstraling, volgens PAL-V. Dit is mede dankzij de samenwerking met Italiaanse ontwerpbureaus. Tijdens het rijden wordt de ‘cockpit’ verlaagd, zodat de auto een meer sportauto uiterlijk krijgt.

Van de PAL-V Liberty modellen verschijnen in eerste instantie negentig exemplaren. “Later in 2017 zullen we starten met de bouw van een pre-productie serie, gevolgd door de productie van de eerste PAL-V Libertys voor onze eerste klanten”, zegt Markus Hess, Chief Marketing en Sales Officer van PAL-V.