‘Eerste volledig autonome bezorgservice met drones’ gelanceerd in IJsland

Diverse bedrijven experimenteren met autonome drones die jou je boodschappen en pakketjes komen bezorgen. Maar tot nu toe is het eigenlijk altijd gebleven bij testvluchten, of bij systemen waar nog steeds een mens bij meekijkt. In IJsland claimt een bedrijf nu dat het de eerste is met een permanent bezorgsysteem dat bestaat uit autonome drones, meldt Venturebeat.

Het gaat om het bedrijf Aha, dat gebruikt maakt van de drones van het Israëlische bedrijf Flytrex. De bezorgservice gaat alleen eten bezorgen en dan ook nog eens alleen in Reykjavik. De drones kunnen daar een uitkomst bieden: de hoofdstad ligt om een grote baai heen, waardoor fietsers en auto’s niet in een rechte lijn van A naar B kunnen komen.

4 minuten

Aha zegt echter dat bezorgtijd van 20 minuten teruggebracht kan worden naar slechts 4 minuten. Dat klinkt als weinig verschil, maar als het gaat om vers gekookt eten uit restauranten is elke minuut die bespaard wordt prettig. Koude pasta is bijvoorbeeld niet echt iets waar je op zit te wachten.

De drone bezorgt het eten echter niet direct naar het huis van de klant. Het apparaat landt op een bepaalde plek, waar een bezorger het pakketje weer oppikt. Voordeel is met name dat die bezorger dan niet eerst om de baai heen hoeft te reizen, maar al in de buurt is van de klant.

Op dit moment is er slechts een drone aan het werk, maar zodra de autoriteiten in IJsland toestemming geven moeten er meer routes beschikbaar worden. Op de lange termijn moeten er ook andere pakketjes bezorgd worden, en dan ook nog eens rechtstreeks naar de achtertuin van de klant.