Eerste volledig zelfstandige ‘robotboerderij’ gepresenteerd in Japan

In Japan is de eerste volledig zelfstandige ‘robotboerderij’ gepresenteerd. Door middel van een ‘team’ van automatische systemen wordt het hele boerderijproces zelfstandig in gang gezet, en gehouden, om kroppen sla te laten groeien.

Volgens de ontwikkelaar Spread, gaat de productie met 25 procent omhoog door het volledig geautomatiseerde proces. Dit wordt mede mogelijk gemaakt doordat de robots bijvoorbeeld het koolstofdioxide-gehalte kunnen meten en bijvoorbeeld het licht en temperatuur kunnen aanpassen om de groei van de kroppen sla te bevorderen.

Een woordvoerder van het bedrijf zegt tegen Wired:

Alleen het planten van de zaadjes wordt gedaan door mensen, maar de rest van het proces, inclusief het oogsten, wordt gedaan door industriële robots. Het haalt personeelskosten voor de helft naar beneden en de energie-rekening met een derde.

De volledig geautomatiseerde boerderij is niet het eerste zelfstandige bedrijfsmatige robotsysteem. Sowieso zijn er al veel fabrieken en distributiecentra die draaien op robots. Vorige week schreven we daarnaast over robot Pepper, die zelfstandig een telefoonwinkel gaat bedienen.

Het nieuwe systeem wordt waarschijnlijk in 2017 in werking gezet en gaat ongeveer 30.000 kroppen sla per dag produceren, dat moet oplopen tot een half miljoen binnen vijf jaar.