Eerste VR-documentaire van de Verenigde Naties zet je midden in een vluchtelingenkamp

Het conflict in Syrië heeft intussen al van ruim 4 miljoen mannen, vrouwen en kinderen een vluchteling gemaakt. Veel van deze vluchtelingen vinden onderdak in Turkije, Libanon, Egypte of Jordanië. Voor ons is het ver weg en niet voor te stellen wat er in het Midden-Oosten gebeurd. De Verenigde Naties lanceerde daarom Clouds over Sidra, een virtual reality documentaire.

It’s like shooting blind. I have to leave the camera and then run out of they way and hide, and I can’t see what I shot.

– Gabo Arora, UN Senior Advisor

In “Clouds over Sidra” volg je een 12-jarig meisje genaamd Sidra in het Za’atari kamp in Jordanië. In dit kamp wonen op dit moment 84 000 vluchtelingen uit Syrië. Sidra vertelt je over haar familie en neemt je mee door het kamp waar ze woont. Je zit naast haar in de klas en ziet kinderen door de modder rennen. Het is alsof je het brood kan ruiken. Het is een ervaring die indruk op je maakt.

fullsizerender-1

De documentaire is gefilmd met de Samsung Gear VR 360-degree, een samenwerking tussen Samsung en Oculus. Het is de eerste keer dat de VN gebruik maakt van virtual reality en de film is bedoeld om de campagne voor kwetsbare gemeenschappen, en in het bijzonder vluchtelingen, te steunen. De documentaire werd vandaag gelanceerd op Samsung Milk VR USA, een soort van Youtube voor virtual reality, en de VRSE app op iTunes en Google Play.