Eerste zelfopladende telefoons komen in 2016 op de markt

Een zelfopladende smartphone, wie wil dat nou niet? Smartphonefabrikanten doen er tegenwoordig alles aan om de accu’s in de telefoons zo lang mogelijk mee te laten gaan. Wanneer je bijvoorbeeld op reis gaat, ontkom je er bijna niet aan om een powerbank met je mee te slepen. Hopelijk zijn deze straks verleden tijd.

Volgens Technology Review duurt het niet lang meer voordat we gebruik kunnen maken van een zelfopladende smartphone. Het bedrijf Nikola Labs is druk bezig met het vervaardigen van een smartphone-hoesje, dat je telefoon automatisch oplaadt. Het bedrijf haalde onlangs 1,25 miljoen dollar op en bracht via een Kickstarter-project nog meer geld bijeen. Nikola Labs zet al haar geld in op een hoesje dat radiogolven omzet in elektriciteit. Je smartphone maakt constant verbinding met zendmasten of wifi-routers via radiogolven en Nikola Labs wil hier haar voordeel meedoen. Het innovatieve hoesje zit via de oplaadpoort in de smartphone geklikt, waardoor de accu direct kan worden opgeladen.

nikola

Toch moeten we er nog niet vanuit gaan dat onze telefoons meteen voor honderd procent worden opgeladen. Het huidige model van Nikola Labs kan je smartphone voor 25 tot 30 procent extra accuduur geven. Het is in ieder geval een begin. Het is de bedoeling dat de eerste hoesjes vanaf begin volgend jaar verkrijgbaar zijn voor 100 dollar. Voor die prijs doe je er waarschijnlijk beter aan om alsnog met een powerbank aan de slag te gaan. Uiteindelijk wil het bedrijf de technologie in smartphones zelf gaan implementeren. Gesprekken met smartphone-fabrikanten zijn dan ook in volle gang.

11b1439193433007ee6603fa202baf68_original

Nikola Labs moet het opnemen tegen het Franse Sunpartner. Zij willen hetzelfde bereiken, maar dan via een andere technologie. Het bedrijf wil onze smartphones namelijk gaan opladen met zonne-energie. Tussen het glas en de touchlaag van de geteste smartphones is een laagje aangebracht, genaamd WYSIPS Crystal. Hierin zitten zonnecellen verwerkt. Deze zorgen ervoor dat licht wordt omgezet in elektriciteit. Ook zij willen hun technologie volgend jaar op de markt brengen.

transparent-Solar-film-SunPartner-1

Naast Nikola Labs en Sunpartner zijn er nog tal van andere bedrijven bezig met diverse technologieën op het gebied van zelfopladende smartphones. Een andere variant is het opladen van smartphones via beweging. Het ziet er in ieder geval naar uit dat we in de toekomst onze opladers kunnen weggooien, maar tot die tijd moeten we het nog bij stopcontacten en powerbanks houden.