Eerste zelfrijdende auto in 2015 de weg op in Nederland

Nog dit jaar mogen we de eerste zelfrijdende auto in Nederland op de openbare weg verwelkomen. Nederland is hiermee het eerste land ter wereld dat een auto zonder stuur op de weg toelaat.

Schrijven we de laatste weken vooral over grote buitenlandse automerken als Mercedes en Ford, is het juist ons eigen kleine landje dat de primeur ontvangt.

De zelfrijdende auto’s zullen worden ingezet in de provincie Gelderland als pendeldienst tussen treinstation Ede-Wageningen en de campus van de Wageningse Universiteit.

Nadat vrijdag de ministerraad al toestemming had gegeven om testen uit te voeren met nieuwe manieren van vervoer, kwam vandaag het verlossende woord van de provincie Gelderland. Eind 2015 zal de zelfrijdende auto zonder stuur voor het eerst een ritje van 6 kilometer maken op de openbare weg.

De Universiteit van Wageningen heeft voor dit project samengewerkt met de TU Delft, provincie Gelderland en TNO. Zo hebben zij gezamenlijk onderzoek gedaan en de auto uitgebreid getest. Voordat de auto de weg op mag moeten eerst nog de verkeersregels worden aangepast.

Conny Bieze, werkzaam bij de Gedeputeerde Staten, reageert opgetogen: “Zelfrijdende auto’s zijn het vervoer van de toekomst. Minder files, minder ongelukken en minder milieuverontreiniging.”

Zelfrijdende vrachtauto’s

In Rotterdam en Zwolle zullen binnenkort testen plaatsvinden met zelfrijdende vrachtauto’s. In tegenstelling tot de zelfrijdende auto zullen de vrachtauto’s wel worden uitgerust met een stuur.

Daarnaast is de verwachting dat zelfrijdende vrachtauto’s voorlopig nog niet op de openbare weg zullen komen.