Eerste zelfrijdende vrachtwagen op snelweg gespot

Daimler

Zelfrijdende auto’s zijn steeds minder toekomstmuziek, en steeds meer de realiteit. In Duitsland rijdt bijvoorbeeld een zelfrijdende vrachtwagen op de snelweg, voor een test van fabrikant Daimler. De eerste ritten zijn alvast een succes.

Op de Duitse Autobahn rijdt een aangepaste Mercedes-Benz Actros rond, met daarin een gespecialiseerde autopiloot. De vrachtwagen gebruikt een radar, stereocamera en cruise control om op de weg te blijven en tegen niemand op te botsen. De succesvolle tests zouden niet alleen goed nieuws zijn voor Mercedes-Benz: ook andere voertuigen zouden dit systeem kunnen gebruiken, om zelfstandig op de weg rond te rijden.

Screen Shot 2015-10-06 at 12.03.04

Nog even wachten

Verwacht echter nog niet dat we binnenkort allemaal in zelfrijdende auto’s kunnen rondrijden. Hoewel Daimler spreekt over een succesvolle test, zit bij de tests alsnog een chauffeur achter het stuur. Deze kan ingrijpen in mogelijk penibele situaties, als het systeem toch niet kan inschatten wat er moet gebeuren. Daimler vertrouwt dus nog niet helemaal dat de vrachtwagens onafhankelijk op de weg kunnen rijden.

Er is ook nog de juridische kant van het verhaal. Daimler moet specifiek toestemming vragen voor deze tests, omdat zelfrijdende auto’s niet zomaar op de snelweg mogen rijden. Zelfs als de vrachtwagens helemaal zelfstandig mogen rondrijden, duurt het wellicht nog even totdat ze in Europa zonder restricties mogen rondrijden.