EFF: ‘Misleidende knoppen in iOS 11 om wifi en bluetooth ‘uit te schakelen’ zijn gevaarlijk’

Controlcenter iOS 11

De knoppen in het bedieningspaneel van iOS 11 om bluetooth of wifi uit te schakelen zijn slecht voor de veiligheid en privacy van gebruikers. Dat stelt de Electronic Frontier Foundation (EFF), dat zich bezighoudt met digitale burgerrechten. De knoppen in het nieuwe besturingssysteem voor iPhones en iPads zijn misleidend: ze schakelen wifi of bluetooth helemaal niet uit.

Gebruikers die hun wifi of bluetooth via het bedieningspaneel ‘uitschakelen’, verbreken slechts de verbinding. Sommige verbindingen, zoals een verbinding tussen de iPhone of iPad en de Apple Watch of Apple Pencil, blijven wel intact. Bovendien verandert de iPhone of iPad de ‘uit-achtige’ stand van wifi of bluetooth de volgende ochtend weer tot helemaal aan.

Om wifi of bluetooth helemaal uit te zetten, moeten gebruikers nu naar de instellingen van hun telefoon. In het vorige besturingssysteem was dat niet het geval. De knoppen in het bedieningspaneel om wifi of bluetooth uit te schakelen zorgden er in iOS 10 wél voor dat dat gebeurde. De EFF neemt het Apple kwalijk dat het bedrijf zijn gebruikers niet goed uitlegt wat er nu gebeurt als zij de betreffende knoppen gebruiken.

“Apple brengt de veiligheid van zijn gebruikers in gevaar in een poging om verbinding te kunnen houden met Apple-apparaten”, schrijft de burgerrechtenorganisatie. “Deze maas kan gebruikers kwetsbaar maken voor nieuwe aanvallen.”