‘Eftelingkarretjes’ worden het openbaar vervoer van de toekomst

Het wordt steeds belangrijker om als openbaar vervoerbedrijf groen bezig te zijn. In Milton Keynes in Engeland hebben ze daar iets heel leuks voor bedacht: futuristische karretjes die rijden op elektrische energie en zonder chauffeur.

Deze wagens, genaamd pods, zijn gemaakt door Ultra Global PRT en werken als een soort metrolijn. Met als belangrijk verschil: je bepaalt zelf waar je in- en uitstapt. Je bestelt een pod en geeft via je telefoon aan waar je precies naar toe wilt. De pod bepaalt vervolgens de veiligste en snelste route en zet je voor de deur af. Er passen maximaal vier mensen in deze wagens.

Iedere pod rijdt op elektriciteit. De pods krijgen stroom via de elektrische motor die op verschillende stations opgeladen kan worden. Hierdoor zijn de karretjes niet alleen een stuk milieubewuster, maar zijn ze ook veel stiller en schoner dan de bussen die er nu rijden. Voor ieder ritje betaal je 2 pond.

Mocht er iets fout gaan, dan is het mogelijk om als passagier in te grijpen. Met een maximale snelheid van 12 mijl per uur (een kleine 20 km/u) zullen de gevaren niet heel groot zijn. Stel dat er per ongelijk twee pods tegen elkaar aan botsen, dan heeft dit geen al te grote impact.

Een zelfde systeem werkt al bijna twee jaar op het vliegveld van Heathrow. Dit nieuwe systeem in Milton Keynes moet in 2015 klaar en functioneel zijn. In 2017 moeten de pods verbeterd worden en over de hele stad verspreid worden. In totaal kost dit project 65 miljoen pond. Mocht het project hier succesvol zijn, dan zullen de Ultra Pods ook in Londen ingevoerd worden.

Persoonlijk doet het mij sterk denken aan karretjes van de Efteling. Leuk om iedere dag zo naar je werk te gaan!

Phys.org legt uit hoe de pods precies werken: