Einde GPS in zicht? DARPA werkt aan alternatieve methode om locaties te registeren

De Amerikaanse overheid heeft een hoge prioriteit gegeven aan de ontwikkeling van een betere, alternatieve manier om realtime locaties te registreren. Volgens de overheid is het huidige GPS in diverse situaties onbetrouwbaar, zo meldt Engadget op basis van een onlangs gepubliceerd onderzoeksrapport.

De Defense Advanced Research Projects Agency, kortweg DARPA, is aan het werk gezet om een nieuwe methode te ontwikkelen om nog nauwkeuriger realtime locaties te bepalen. Het huidige GPS, wat veelal gebruikt wordt door het Amerikaanse leger, zou niet betrouwbaar en accuraat genoeg zijn in sommige gebieden. Hierdoor is het soms onmogelijk om de positie van militairen te bepalen, waarmee missies in gevaar komen.

In het onderzoeksrapport schrijft DARPA het volgende:

De noodzaak om effectief te kunnen opereren in gebieden waar GPS ontoegankelijk of onbetrouwbaar is, vraagt om een alternatieve methode. De nieuwe methode moet het mogelijk maken om de exacte locatie altijd te kunnen registreren.

Volgens het document werkt DARPA momenteel aan diverse instrumenten om locaties realtime te kunnen registreren, zoals zelf-kalibrerende gyroscopen, accelerometers, sensoren en ‘high-precision’ klokken.

De locatie zal dan vooralsnog gemeten moeten worden via satellieten en televisie- en radiotorens, zodat er altijd een verbinding beschikbaar is. Het uiteindelijke doel van DARPA is om een tracking-methode te ontwikkelen die niet afhankelijk is van externe bronnen, zoals de satellieten.

DARPA verwacht dat het Amerikaanse leger via de nieuwe methode een voorsprong op kan bouwen ten opzichte van zijn opponenten. Op dit moment kunnen tegenstanders het GPS-signaal beïnvloeden door naar slecht bereikbare gebieden uit te wijken. Met de nieuwe technologie zou dit geen probleem meer hoeven te zijn.