Eindelijk: Chrome schoont linkjes die je via je telefoon deelt op

Google Chrome smartphone

Je komt iets leuks tegen op het internet en wilt het graag met je vrienden delen via bijvoorbeeld WhatsApp. Maar zodra je de link kopieert, krijg je zo’n lange, lelijke lap tekst met allerlei vreemde tekens er in. Niet helemaal wat je wilde. Google Chrome lost dat probleem nu op, door deze linkjes op je smartphone op te schonen, meldt Android Police.

Vanaf nu haalt Chrome automatisch de onnodige delen aan het einde van een URL er af. Daardoor deel je geen vreselijk lange, lelijke linkjes meer in je groepschat, maar een nette korte. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om persoonlijke informatie die gebruikt wordt om je te volgen op het internet, bijvoorbeeld op Amazon. Die informatie is niet vereist om de pagina te kunnen openen.

Deelmenu

Probleem is helaas wel dat het niet werkt als je de URL kopieert uit de adresbalk. Om de opgeschoonde versie te krijgen, moet je naar het deelmenu gaan in Chrome. Dit doe je via de drie stipjes onder elkaar bovenaan je scherm. Vanuit dat menu kun je de link in allerlei apps delen.

Het opschonen van de URL’s werkt alleen in de nieuwste versie van de mobiele webbrowser, namelijk versie 64.