Eindelijk: de Google Home komt dit jaar naar Nederland

Google Home

De Google Home werd al twee jaar geleden gepresenteerd, maar was nooit in Nederland te verkrijgen. Dat gaat nu veranderen. De slimme speaker komt later dit jaar namelijk op de markt. Dat heeft Google bekendgemaakt tijdens de ontwikkelaarsconferentie I/O.

Voor die tijd krijgt de Google Assistant, de spraakassistent waar de speaker op draait, al ondersteuning voor de Nederlandse taal. Die ondersteuning komt eerst naar de Assistant op Android en iOS. Het is echter nog niet bekend wanneer dit allemaal precies gaat gebeuren.

Nieuwe functies

De Assistant krijgt de komende weken verder de mogelijkheid om soepelere gesprekken te voeren. Je hoeft dan niet meer iedere keer “Ok├ę Google” of “h├ę Google” te zeggen om in te haken op de antwoorden van de spraakassistent.

Daarnaast wordt er gewerkt aan een manier om op een eenvoudigere manier meer stemmen aan de assistent toe te voegen. Om te zorgen dat gegenereerde tekst natuurlijk klinkt, moeten stemacteurs nu nog vele uren aan materiaal opnemen. Met de nieuwe methode is een paar uur aan stemopnames genoeg.

Google-Assistant-bellen

Verder werkt Google aan een methode om de Assistant volledig zelfstandig telefoongesprekken te laten voeren. Maak je ergens een afspraak, dan belt de spraakassistent het bedrijf om de tijd en datum van de afspraak te co├Ârdineren. En als je niet online kunt boeken, dan belt de assistent het bedrijf om een afspraak te maken.

Visuele update

Tot slot komt er in de komende weken een visuele update voor de Google Assistant voor Android en iOS. Dan gaat de spraakassistent meer gebruikmaken van de schermruimte van telefoons. Dat doet het door meer afbeeldingen en tekst te tonen als je iets aan de Assistant vraagt.