Eindelijk: Samsung’s spraakassistent Bixby in Nederland verschenen

Samsung Galaxy S8

Samsung kondigde in maart de slimme spraakassistent Bixby aan. Maar al snel werd duidelijk dat juist het spraakgedeelte, de spraakherkenning, nog niet werkte. De belofte werd gebroken: de assistent werd niet direct meegeleverd met de Galaxy S8. Maar nu is het eindelijk zo ver: Bixby komt naar Nederland!

De spraakherkenning wordt vanaf nu in tweehonderd landen ondersteund. Daarmee kun je met stemcommando’s de assistent bedienen, net zoals bij Siri van Apple en de Assistant van Google. Helaas werkt het nog niet in het Nederlands, maar alleen in Amerikaans Engels en in het Koreaans.

App-ontwikkelaars kunnen vanaf nu ook ondersteuning voor Bixby aan hun eigen apps toevoegen. Daardoor kunnen ook deze volledig met spraakherkenning bestuurd worden.

Hobbelige weg

Bixby heeft een hobbelige weg achter de rug. De bedoeling was dat de spraakassistent direct met de Galaxy S8 gelanceerd zou worden. Op het toestel zit zelfs een speciale knop waar de assistent mee te bedienen is. Maar de stembesturing ontbrak, waardoor je er alleen een informatiescherm mee kon openen.

Volgens bronnen was een tekort aan data het probleem. De assistent sprak namelijk wel Koreaans, maar voor Engels was er te weinig big data beschikbaar. De zinsbouw en grammatica waren daardoor niet voldoende. Maar dat probleem lijkt nu dus verholpen te zijn.