Numrush

Eko Core maakt stethoscopen betrouwbaarder en inzichtelijker

De stethoscoop is al ruim tweehonderd jaar een icoon binnen de medische wereld. Uit onderzoek blijkt echter dat artsen regelmatig een verkeerde diagnose stellen op basis van het geluid dat zij horen via de stethoscoop. In maar liefst 75 procent van de gevallen stelt een arts een onjuiste diagnose en in 78 procent van de gevallen wordt een patiënt onterecht doorverwezen.

Eko Devices, een Canadese startup, lijkt hier nu de ultieme oplossing voor bedacht te hebben. Het bedrijf heeft een los component ontwikkeld, dat aangesloten kan worden op een traditionele stethoscoop. De arts kan vervolgens gewoon op de normale manier luisteren naar het hart van de patiënt, maar de Eko Core meet vervolgens op de achtergrond allerlei gegevens zoals de hartslag.

Deze gegevens worden vervolgens door de Eko Core verstuurd naar de bijbehorende smartphone app of naar de database van de arts. Hierdoor krijgt de arts direct een uitgebreid inzicht in het hartritme van een patiënt, waardoor de arts in staat wordt gesteld om een juiste diagnose te stellen. Zo krijgt de arts de mogelijkheid om de geluiden terug te spoelen, te visualiseren en te analyseren via diverse functies.

Connor Landgraf, de CEO van Eko Devices, geeft aan dat het voor artsen erg lastig is om diagnoses te stellen op basis van hartgeluiden. “Doordat artsen het moeilijk vinden om hierbij diagnoses te stellen, verwijzen zij patiënten erg snel door naar specialisten”, zo stelt Landgraf. “Zeer regelmatig zijn artsen niet in staat om goedaardige hartruizen te onderscheiden van kwaadaardige hartruizen”. Om dit probleem tegen te gaan heeft het bedrijf de Eko Core ontwikkeld, zodat alle gegevens inzichtelijk gemaakt kunnen worden.

Daarnaast hoopt Landgraf dat de Eko Core ook een rol kan gaan spelen in het onderzoek naar nieuwe hartalgoritmes. Volgens Landgraf werkt Eko Devices hard aan de doorontwikkeling van het product, zodat het op termijn in staat is om nieuwe hartafwijkingen te constateren. Op basis van de gegenereerde data kunnen artsen langere tijd hartritmes bijhouden, waardoor zij sneller en eenvoudiger hartafwijkingen kunnen constateren.

Voordat het zover is zal de Eko Core eerst goedgekeurd moeten worden door de FDA. Het bedrijf wacht inmiddels al een tijdje op de goedkeuring, waardoor het product voorlopig nog niet op de markt zal verschijnen. Volgens Landgraf bevindt de eerste generatie Eko Cores  zich inmiddels in de laatste fase en hoopt hij het product aan het begin van de zomer op de markt te brengen. Het is echter niet bekend wanneer het product ook in Nederland beschikbaar komt.