Elektrisch vliegtuigje maakt succesvolle eerste vlucht: is dit de toekomst van luchtverkeer?


Waar elektrische auto’s inmiddels aan populariteit winnen, en we dan ook niet meer raar op kijken wanneer we een stekker in een auto zien geplugd aan de kant van de weg, is nu ook de vliegindustrie op zoek naar een energie-zuinig – elektrisch – alternatief. En voor dit vervoersmiddel met enorm grote CO2 uitstoot is dat misschien wel de hoogste tijd.

En het lijkt de goede kant op te gaan: een vliegtuigje genaamd E-FAN, dat volledig op elektriciteit werkt heeft zijn eerste vlucht succesvol gemaakt. Het vliegtuig, dat ontwikkeld is door de vliegtuigbouwer Airbus, is kleiner en een stuk stiller dan een normaal vliegtuig. Bovendien zijn de kosten voor een uur vliegen van $55 vermindert naar slechts $16! En dan hebben we het nog niet eens over het verminderde CO2 verbruik!

Volgens Inhabitat gebruikt het vliegtuigje batterijen die zijn opgeslagen in de vleugels; hierdoor ontstaat er extra ruimte in de cabine. Het vliegtuig beweegt zich voort dankzij twee elektrisch geleide ventilatoren die aan weerszijden van de staart zijn bevestigd.

Airbus hoopt de ontwikkelingen van de E-FAN uiteindelijk te gaan gebruiken in grotere commerciële vluchten waardoor de CO2 uitstoot van de sector drastisch om laag kan gaan. Een geweldige stap met naar mijn idee alleen maar voordelen; denk aan geluidsoverlast door vliegtuigen waar nu een eind aan zal komen, goedkopere vluchten, minder CO2 uitstoot en meer ruimte in het toestel! De transformatie kan misschien wel meer impact gaan hebben dan we nu durven te dromen.