Numrush

Slim: Britse startup wil lantaarnpalen omtoveren in laadpalen voor elektrische auto’s

Als je een garage of oprit bij je huis hebt, is de aanschaf van een elektrische auto best logisch. Je auto kan dan opladen terwijl jij slaapt. Meer hoe doe je dat als je auto altijd op straat geparkeerd staat?

Er zijn gemeenten die veel geld investeren in laadpalen op de openbare weg, maar dat is een dure aangelegenheid. Daar heeft Char.gy een oplossing voor bedacht. De startup heeft oplaadpunten ontwikkeld die aan lantaarnpalen verbonden kunnen worden. Doordat er gebruikgemaakt wordt van bestaande infrastructuur is het een oplossing die voor steden interessant kan zijn.

Nu worden er nog vaak aparte parkeervakken aangelegd voor elektrische auto’s met bijbehorende speciale laadpalen. Als je gebruikmaakt van wat er al is, kan er behoorlijk bespaard worden op de investering en kan een elektrische auto vrijwel overal staan.

Abonnementen op Char.gy

“We zien het voor ons dat er verschillende lantaarnpalen in de buurt van je huis over een oplaadpunt beschikken, zodat je ‘s nachts op kunt laden”, zegt CEO Richard Stobart tegen TechCrunch. “We ontwikkelen daarbij ook het platform voor het oplade. We gebruiken daarvoor een formule die lijkt op die van telefoonabonnementen. Gebruikers betalen een maandelijkse vergoeding voor de toegang tot de oplaadpunten en een bepaalde hoeveelheid.”

Voor een dagpas betaal je 24 pond (28 euro). 100kwh kost 40 pond (47 euro) per maand en voor 400kwh betaal je 82 pond. Hoe snel de lantaarnpalen in staat zijn om een lege accu op te laden wordt uit de informatie van Char.gy niet duidelijk.

De startup lanceert deze zomer een proefproject in Londen.