Elektrische conceptauto van Volkswagen heeft een slechte naam, maar toont de toekomst mét AR

Volkswagen I.D. Buzz

Volkswagen heeft een nieuwe elektrische crossover SUV gepresenteerd: de I.D. Crozz. Het is de laatste in de I.D.-reeks, eerder werden al een nieuwe variant van het bekende hippiebusje en de compacte Volkswagen I.D. gepresenteerd.

Ondanks de slechte naam – Crozz klinkt iets te veel alsof je je tienerzoon in het jaar 2007 om input gevraagd hebt – ziet de auto er veelbelovend uit. Zoals het bij een goede conceptauto hoort, is hij iets overdreven, maar niet onrealistisch vormgegeven. Ook beschikt hij over vernieuwende technologie als augmented reality. Hiermee wordt de chauffeur van extra informatie voorzien en door gebaren is het mogelijk om het AR-systeem te besturen.

Autonoom rijden

Ook kan de auto autonoom rijden, zoals bij een auto in de toekomst hoort; door op het VW logo op het stuur te drukken neem de auto het over. De wielen zijn gigantisch en de auto heeft een zeer brede basis (die om de batterijen in de vloer gebouwd is).

De I.D. Crozz krijgt een topsnelheid van 180 km/u en kan op één lading ongeveer 500 kilometer afleggen. Het opladen gaat vervolgens binnen een half uur tot 80 procent op een 150 kW-lader. Daar zijn er nu nog niet veel van, maar VW is van plan om hier een groot netwerk voor uit te rollen.

De auto is onderdeel van een groter elektrisch plan van VW waarbij in 2025 ongeveer 30 elektrische auto’s van de fabrikant moeten rondrijden – ongeveer een kwart van alle auto’s van het bedrijf. De Crozz moet in 2020 in productie gaan.