Elektrische hyperauto van Lotus is in negen minuten volledig op te laden

Lotus Evija

Je hebt auto’s, en dan heb je auto’s. De nieuwe elektrische Lotus Evija valt in die laatste categorie. Het voertuig komt namelijk met een elektrische powertrain, wat zich vertaalt in bizar veel kracht: maar liefst 1973 PK. En je kunt het voertuig ook nog eens in negen minuten helemaal opladen, schrijft Engadget.

Voor je nu enthousiast wordt en gaat zoeken waar je deze hyperauto kunt kopen: check je saldo even, want je zult hier diep voor in de buidel moeten tasten. De Evija kost namelijk 2,1 miljoen dollar. Maar dan heb je ook wat.

De auto kan volgens Lotus zelf namelijk van 0 naar 100 kilometer per uur in minder dan drie seconden. De topsnelheid is ook niet verkeerd: ruim 321 kilometer per uur. De actieradius van de auto is 434 kilometer.

Binnenin zit verder een accu die met een 800kW-oplader volledig op te laden is in slechts negen minuten tijd. Hoewel dat fantastisch is, bestaan zulke opladers niet als commerciële oplossing. De krachtigste oplader is die van 350kW, en daarmee heb je achttien minuten nodig om de auto volledig op te laden.

Lotus Evija

Uiterlijk

Qua uiterlijk heeft de auto een mix van invloeden. Logischerwijs lijkt de Evija vooral op een Lotus, waarbij de rondingen geïnspireerd zijn op rotsformaties. Verder keek het ontwerpteam naar de raceauto’s van Le Mans, vanwege de luchtstroom. De traditionele spiegels zijn dan ook weg, om luchtweerstand te voorkomen. Nu zitten er camera’s in de voorste vleugels.

Binnenin komt de inspiratie vooral van raceauto’s uit de jaren ’50. Zo is het dashboard een ‘zwevende vleugel’, die je van buitenaf kunt zien. In dat dashboard zitten de instrumenten en luchtwegen, maar het is ook de kern voor de ondersteuning van de auto.

Lotus Evija

Het stuur geeft een gevoel alsof je in een oude F1- of sportauto zit. Hierop zit ook een speciale controller, waarmee je kunt wisselen tussen verschillende modi. Die modi zijn Range, City, Tour, Sport en Track. In het middelste console zitten aanraakgevoelige knoppen.

Gelimiteerde oplage

Tot slot is de auto relatief een lichtgewicht, aldus Lotus. Het voertuig moet 1680 kilo wegen, waarmee het de lichtste “puur elektrische” hyperauto in productie kan zijn. Het voertuig komt echter alleen in gelimiteerde oplage op de weg. Er worden slechts 130 versies van gemaakt.

De productie begint in 2020. Tijd om te gaan sparen dus!

Lotus Evija