Elliptic Labs lanceert nieuwe technologie om smartphones te bedienen via gebaren

Vandaag tijdens het Mobile World Congress heeft Elliptic Labs een nieuwe technologie gelanceerd waarmee je smartphones nog sneller kunt bedienen via gebaren. De ‘Ultra-fast Ultra-far Interaction’ biedt gebruikers de mogelijkheid om smartphones sneller te bedienen via handgebaren en heeft een grotere reikwijdte dan de huidige technologieën.

Het bedrijf, marktleider op het gebied van bediening via gebaren, maakt gebruik van het zogenaamde ‘ultrasound’ en kondigde de technologie vorig jaar al aan. Dit geluid bevat een zeer hoge frequentie waardoor het geluid niet waar te nemen is met het menselijk oor. Het geluid wordt door de smartphones uitgezonden via de geïntegreerde speakers, waarna het weerkaatst op het menselijk lichaam.

Het weerkaatste geluid wordt vervolgens weer opgenomen door speciale microfoons, die aan de hand van het geluid de menselijke bewegingen herkennen. Hierdoor zijn gebruikers in staat om de smartphone te bedienen via gebaren en weet de techniek precies wat het moet doen bij een bepaalde beweging.

Via de nieuwe technologie van Elliptic Labs zijn gebruikers in staat om via gebaren de telefoon te bedienen zonder tijdverlies. Zo is de smartphone in staat om binnen een seconde de gewenste functie uit te voeren, waardoor het bedienen via gebaren vanaf nu net zo snel is als via handmatige bediening.

Daarnaast werkt de technologie nu ook op gebaren die verder van het scherm af worden gemaakt. Zo krijgen gebruikers de kans om binnen een afstand van 2 meter de smartphone te bedienen via gebaren en kunnen zij hierbij gebruik maken van een 180 graden hoek.

De CEO van het Elliptic Labs, Laila Danielsen, zegt het volgende over de nieuwe technologie:

This technology first is an excellent example of a capability that, once you have it, you can’t live without it. Besides its performance advantages, our ultrasonic touchless gesturing approach has been designed to adapt to the way humans live and interact with devices – making it easier and more intuitive to navigate and retrieve information from mobile devices.

Met de technologie zijn gebruikers onder andere in staat om foto’s en video’s te maken, zonder dat zij steeds de knop van de smartphone hoeven in te drukken. Hierdoor gaat er een nieuwe wereld voor de gebruikers open, zo stelt Danielsen.

Vooralsnog is niet bekend wanneer de eerste smartphones met deze technologie op de markt zullen verschijnen.