Elon Musk heeft 100 dagen de tijd om de grootste lithium-ion-accu te bouwen

Honderd dagen nadat het contract is getekend, heeft Tesla de stroomstoringen in Zuid-Australië opgelost. Zo niet, dan is de installatie van de lithium-ion-batterij helemaal gratis. Die belofte deed de CEO van het Tesla, Elon Musk, afgelopen maart op Twitter. De race tegen de klok kan nu beginnen: Tesla heeft het contract binnen.

Zuid-Australië zet flink in op zonne- en windenergie. Dat brengt echter ook risico’s met zich mee. De opbrengst van duurzame elektriciteit kent pieken en dalen, waardoor er op piekmomenten niet altijd genoeg stroom beschikbaar is. Door elektriciteit tijdelijk op te slaan, kan de druk op het elektriciteitsnet worden verkleind.

Experts zeggen in de Sydney Morning Herald dat het accupark van Tesla inderdaad handig kan zijn op piekmomenten, maar dat het de onderliggende problemen met het elektriciteitsnet in Zuid-Australië nog niet oplost.

Grootste batterij

De lithium-ion-batterij heeft een capaciteit van 129 megawattuur, goed om 30.000 huishoudens van stroom te voorzien. Volgens Elon Musk wordt de installatie drie keer zo groot als de huidige grootste lithium-ion-accu.

In de bekendmaking van het contract benadrukte Musk de uitdaging van 100 dagen. “Dat hebben we in het openbaar gezegd, en dat gaan we ook doen”, zei hij. Tesla verwacht het batterijpark in december klaar te hebben. De tijd gaat in zodra het contract getekend is.