Elon Musk bevestigt dat zijn Boring Company een Hyperloop gaat bouwen

Elon Musk publiceerde vier jaar geleden een paper over de Hyperloop. Het bouwen er van liet hij aan andere bedrijven over. En dat deden ze ook: Hyperloop One en Hyperloop Transport Technologies zijn druk bezig met de ontwikkeling. Prima, totdat er geruchten kwamen dat Musk zelf een Hyperloop wilde bouwen. En nu heeft hij precies dat bevestigd, meldt Wired.

De geruchten begonnen echt toen Musk op Twitter zei dat hij “verbale toestemming van de overheid” had gekregen om een Hyperloop tussen New York en Washington D.C. te bouwen. Nu zegt Wired dat dit plan ook echt bevestigd is. Musks Boring Company zou het vervoerssysteem gaan bouwen.

“Bij The Boring Company zijn we van plan om goedkope, snel te graven tunnels te maken, waar nieuwe vervoersystemen met hoge snelheden in komen”, zegt een woordvoerder tegenover Wired. “De meeste worden standaard tunnels onder druk met elektrische skates die ruim 200 kilometer per uur gaan rijden. Voor lange afstanden in rechte lijnen, zoals van New York naar D.C., is het logisch om ‘pods’ te gebruiken in een tunnel, om snelheden tot ongeveer 965 kilometer per uur te bereiken (oftewel de Hyperloop.”

Concurrentie

De stap is opvallend, omdat Musk eerder nog zei dat hij de technologie niet commercieel zou maken, tenzij de andere bedrijven niet snel genoeg waren. Vier jaar is dus duidelijk niet snel genoeg, aangezien hij er nu dus toch mee verder gaat.

Logischerwijs zal de concurrentie er niet heel blij mee zijn. Zij hebben er al vier jaar en bergen geld ingestopt, terwijl Musk nu net pas begint. Maar de Tesla-CEO trekt investeerders en aandacht van de pers aan zoals honing vliegen aantrekt. Met andere woorden: de kans is groot dat hij veel meer geld weet te verzamelen voor het project, zonder er veel moeite voor te doen. Niet prettig om dat als concurrentie te hebben.

Toch zijn ze zeker niet allemaal zuur. Brogan BamBrogan, de oprichter van het nieuwe Hyperloop-bedrijf Arrivo, zegt: “De industrie kan niet opgebouwd worden door een bedrijf, en om een zwaargewicht als Elon Musk er bij te hebben zegt veel goede denken. Het valideert de markt en het idee dat de techniek een echt een waarde voor mensen kan toevoegen.”