Elon Musk heeft gelijk: we moeten ons allemaal zorgen maken om killer robots

Afgelopen zondag is er een open brief getekend door 115 robotica en kunstmatige intelligentie bedrijven, waaronder ook Elon Musk’s Tesla en SpaceX. In de brief richten de bedrijven zich tot de Verenigde Naties (VN). Zij waarschuwen met name voor de gevaren van autonome wapens. Hun verzoek? Het gebruik van deze ‘killer robots’ verbieden.

Elon Musk heeft al vaker aangegeven dat hij zich zorgen maakt om de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Hij is hier niet de enige in. De ontwikkeling baart ook de oprichter van Google’s DeepMind, Mustafa Suleyman, en de maker van de Pepper robot, Jerome Monceaux, zorgen.

Het gevaar van autonome wapens

De brief werd uitgebracht door de International Joint Conference on Artificial Intelligence (IJCAI 2017). Tijdens deze conferentie komen om het jaar ’s werelds belangrijkste onderzoekers in kunstmatige intelligentie samen. In 2015 werd op dezelfde conferentie een soortgelijke brief verspreid, waarin onderzoekers werden opgeroepen in actie te komen tegen autonome wapens. Met de nieuwe brief wil de conferentie aangeven hoe urgent dit probleem is.

De ondertekenaars van de brief verzoeken de VN om actie te ondernemen. “De ontwikkeling van dodelijke autonome wapensystemen is onverstandig, onethisch en zou wereldwijd verbannen moeten worden”, aldus Ryan Gariepy, oprichter van Clearpath Robotics.

Autonome wapens dreigen volgens de CEO’s een ‘derde revolutie’ in oorlogsvoering te worden. Met kunstmatige technologie kunnen oorlogen sneller en op grotere schaal uitgevochten worden. In de open brief verzoeken de bedrijven autonome wapens aan de zwarte lijst van de Convention on Certain Conventional Weapons toe te voegen. Op deze lijst worden onder andere chemische wapens genoemd.