Elon Musk: ‘SEC kan me niet tegenhouden om te tweeten wat ik wil’

Elon Musk, CEO van Tesla en SpaceX, heeft op zijn zachtst gezegd een turbulent jaar achter de rug. Hij creëerde bijvoorbeeld ophef door te tweeten dat Tesla mogelijk van de beurs gehaald wordt, wat hem een boete van de beurswaakhond SEC opleverde. Tegenover 60 Minutes vertelde hij over dit jaar, meldt Bloomberg.

Musk stelde onder meer dat zijn tweets niet gecensureerd zijn sinds de overeenkomst die hij sloot met de SEC in oktober. Die overeenkomst was het gevolg van de inmiddels welbekende beurs-tweets, waarin Musk zei te overwegen Tesla van de beurs te halen. De SEC zei dat hij schuldig was aan beursfraude, en klaagde hem aan.

Geen respect

Uiteindelijk werd er een deal gesloten, waardoor Musk geen bestuursvoorzitter meer is van Tesla. Ook moest hij een boete betalen van 20 miljoen dollar.

“Ik wil duidelijk zijn. Ik respecteer de SEC niet”, aldus Musk nu tijdens het interview. Hij zegt te voldoen aan de voorwaarden van de SEC omdat hij het rechtssysteem respecteert. En hij kan dus nog steeds tweeten wat hij wil. “De enige tweets die door hen bekeken moeten worden zijn die waarbij er een mogelijkheid bestaat dat de beurs erdoor in beweging komt.”

Verder gaf hij aan dat hij Robyn Denholm persoonlijk had uitgekozen als nieuwe bestuursvoorzitter van Tesla. Zelf wil Musk geen bestuursvoorzitter meer zijn. Sterker nog: “Ik heb liever helemaal geen titels.” Die heeft hij natuurlijk wel, waaronder die van CEO.

Model 3

Het interview richtte zich verder met name op het verhogen van de productie van de Tesla Model 3. Volgens Musk was de keuze om een derde productielocatie onder een tent buiten te bouwen hetgeen wat het bedrijf uiteindelijk gered heeft.

“Het was leven of dood. De mensen die tegen het bedrijf wedden hadden het volgens alle conventionele standaarden bij het juiste eind. Maar ze hadden niet gerekend op deze onconventionele situatie waarbij we een lopende band maakte op een parkeerplaats in een tent.”

Ook ging Musk nog even in op het voorval waarbij hij wiet rookte tijdens een podcast in september. “Ik rook geen wiet. Iedereen die de podcast gezien heeft kan zien dat ik geen idee heb hoe je wiet rookt, of überhaupt iets rookt. Ik weet niet hoe ik iets moet roken, om eerlijk te zijn.”