Elon Musk stapt op als bestuursvoorzitter Tesla wegens deal met SEC

Elon Musk stapt op als bestuursvoorzitter van Tesla. Dat is een onderdeel van een deal die hij en het bedrijf maakten met de Amerikaanse beurswaakhond SEC. De SEC had Musk aangeklaagd wegens zijn tweets over het van de beurs halen van Tesla. Dat meldt Quartz.

Musk verstuurde in augustus een tweet waarin hij zei te overwegen Tesla van de beurs te willen halen voor 420 dollar per aandeel. De financiering zou al rond zijn, maar dat bleek later niet het geval. De SEC besloot toen een onderzoek te starten naar beursfraude en misleiding door Musk. Vorige week volgde een aanklacht.

Overeenkomst

Nu is er dus een overeenkomst gesloten tussen de SEC en Musk. Musk en Tesla moeten ieder 20 miljoen dollar boete betalen, en Musk moet binnen 45 dagen aftreden als bestuursvoorzitter van het bedrijf. De komende drie jaar mag hij ook niet opnieuw bestuursvoorzitter worden. Verder moet de autofabrikant twee nieuwe, onafhankelijke directeurs aan zijn raad van bestuur toevoegen.

Was de rechtszaak echter doorgegaan, dan had het een stuk erger uit kunnen pakken voor Musk. De SEC eiste namelijk een boete of een gevangenisstraf, en dat Musk niet langer directeur en bestuursvoorzitter mocht zijn bij Tesla. Nu blijft hij dus nog wel aan als CEO.

Musk heeft niet bekend of ontkent dat hij zich schuldig heeft gemaakt van beursfraude.