Elon Musk verklapt details over volgende Tesla: de Model Y

Terwijl de productie van de Model 3 nog moet starten en de Model S het afgelopen jaar nog een upgrade heeft gehad, werkt Tesla alweer aan een nieuwe auto: de Tesla Model Y. De naam was al wel eens gevallen, maar bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers gisteravond heeft Elon Musk wat meer verteld.

De Tesla Model Y wordt een cross-over, een compacte SUV. En volgens Elon Musk kan de productie van deze nieuwe Tesla mogelijk al eind 2019 starten. Dat duurt nog 2,5 jaar, maar voor de auto-industrie is dat relatief snel. Zeker omdat Tesla de komende anderhalf jaar vooral heel druk zal zijn met de productie van de Model 3 (en uiteraard ook de Model S en Model X).

Andere architectuur

Voor de Model Y wil Tesla gebruik maken van een compleet andere architectuur dan tot nu toe. Hierdoor zoudenĀ onder meer veel minder draden nodig zijn dan bij de huidige Tesla’s, wat er weer van kan zorgen dat de productie verder geautomatiseerd kan worden. Elon Musk gaf dan ook aan meer robots te willen toevoegen aan de productielijn van Tesla.

Tegelijkertijd betekent zo’n nieuwe architectuur ook meer werk. Nu delen bijvoorbeeld de Model S en Model X dezelfde basis, omdat dat efficiĆ«nter is. Ook kan Tesla mogelijk minder onderdelen inkopen en zal het nog meer zelf moeten ontwerpen en fabriceren.

Tesla heeft het doel om in 2020 zijn miljardste auto te verkopen. De Model 3 gaat een belangrijke rol spelen in het bereiken van dat doel, maar waarschijnlijk is de Model Y nodig om de belofte ook echt waar te maken.