Elon Musk toont hoe zijn ondergrondse snelwegen fileproblemen verhelpen

Op de TED-conferentie van vrijdag in Vancouver heeft Elon Musk voor het eerst meer duidelijkheid gegeven over hoe de ondergrondse tunnels van zijn bedrijf, The Boring Company, de toekomst moeten veranderen.

Wat we af kunnen lezen uit de korte video die hij toonde, is dat auto’s vanuit de file op een speciale parkeerplaats kunnen gaan staan, waarna ze de tunnel in zakken met een soort autolift. Daarna blijven ze op een platform staan — Musk noemt dat een ‘skate’ — waarmee ze door de tunnel reizen met een topsnelheid van 200 km/u.

Elon Musk heeft tijd over

Musk bedacht The Boring Company toen hij een tijd in de file stond en daar helemaal klaar mee was. Naast het veranderen van de autowereld met Tesla en het koloniseren van Mars met SpaceX had hij blijkbaar niet genoeg te doen en besloot op dat moment dat hij tunnels zou gaan maken, zodat auto’s het verkeer zouden kunnen omzeilen.

Hij gooide zijn idee op Twitter, wat tot veel ongeloof leidde. Veel mensen dachten niet dat hij serieus was en dat het eerder een tweet van parodie-account @BoredElonMusk ging.

Geen grapje

Maar sindsdien zijn er al verschillende aanwijzingen dat hij geen grapje maakt en op TED toonde hij onderstaande video. Volgens Musk is er geen limiet aan hoeveel lagen tunnels je onder elkaar kunt bouwen. “De diepste mijnen zijn veel dieper dan de hoogste gebouwen hoog zijn”, zei Musk.

Het is niet duidelijk of dit écht mogelijk is en wanneer we het in gebruik zouden kunnen nemen, maar dat zal niet binnen een paar jaar het geval zijn. “Dit project bestaat eigenlijk uit stagiairs en mensen die er part-time aan werken”, zegt Musk. Hij stopt er zelf ook maar 2 tot 3 procent van zijn tijd in. “We hebben wat tweedehands machines gekocht. Het sukkelt wat door, maar we boeken goede vooruitgang.”

Sector veranderen

Maar Musk is niet zover gekomen door wat aan te klooien. Het zal dan ook niemand verbazen dat hij het ook in deze sector wéér anders wil doen. Op dit moment graven machines die tunnels maken namelijk maar de helft van de tijd. De andere helft zijn ze bezig met het versterken van de tunnel die ze net gemaakt hebben. Musk wil een machine maken die dit tegelijk doet, waardoor de graafsnelheid dubbel zo hoog kan liggen.