E-mails van journalisten onderschept door Britse inlichtingendienst

Privacy

De Britse inlichtingendienst GCHQ heeft verschillende e-mails van journalisten onderschept, bewaard en gepubliceerd. Het gaat voornamelijk om journalisten van belangrijke media, zo meldt The Guardian op basis van nieuwe documenten van klokkenluider Edward Snowden.

Het ging om een testoefening, waarbij diverse e-mails werden onderschept en vervolgens op het intranet van GCHQ werden geplaatst. Zo werden onder andere e-mails van journalisten van BBC, Reuters, The Guardian, The New York Times, Le Monde, The Sun, NBC en Washington Post onderschept.

Het gaat om ongeveer 70.000 e-mails die in 10 minuten tijd werden onderschept op een dag in november 2008. De doeleinden van de e-mails variëren van persberichten tot onderlinge communicatie tussen journalisten op potentiële verhalen.

Volgens de documenten van Snowden worden de onderzoeksjournalisten, samen met terroristen en hackers, als “een bedreiging” voor de geheime diensten gezien. Doordat de journalisten alle typen van nieuws verslaan worden zij gezien als bedreiging. Zeker als zij onderzoek doen naar beveiligingssystemen van de overheid.

De journalisten van de belangrijke media hebben een brief ondertekend waarin zij hun onvrede uiten over de spionage praktijken. Deze brief wordt aangeboden bij premier Cameron.