Emoji zijn de nieuwste kunst in het Museum of Modern Art

emoji

Het Museum of Modern Art (MoMA) in New York staat bekend om zijn bijzondere, moderne kunst. En wie zegt dat emoji, tegenwoordig bijna meer gebruikt dan tekst, geen kunst zijn? Het MoMA in ieder geval niet, want zij hebben een originele set bemachtigd die er tot eind dit jaar tentoon gesteld worden. Dit schrijft The Guardian.

De tentoonstelling is in de lobby, dus erg groot is het niet. De afbeeldingen zijn 12 bij 12 pixels groot en zijn een gift van NTT Docomo. NTT Docomo is een Japanse telecomgigant, waar de eerste emoji eind jaren ’90 voor werden ontwikkeld. Die emoji worden in verband gebracht met hoe we ze nu kennen.

Die eerste emoji, 176 stuks, waren bedoeld voor i-mode. Dit was een vroege vorm van mobiel internet en werd in Japan een groot succes. De emoji werden in 2010 opgenomen in Unicode 6.0, die ervoor zorgt dat afbeeldingen er op elk toestel vergelijkbaar uitzien. Inmiddels zijn er bijna 1800 emoji opgenomen in Unicode 6.0, en dat aantal wordt alleen maar groter.

emoji

De 176 originele emoji

Tijdloos concept

En nu hangen er dus een aantal in het MoMA. Paola Antonelli, senior curator bij de afdeling architectuur en design in het museum vertelt: “Vanaf de oprichting van het museum in 1929 is onze missie geweest om de kunst en het design van onze tijd tentoon te stellen.” De tentoonstelling maakt gebruik van animaties en illustraties, waarmee de oude emoji worden gecombineerd met de huidige varianten.

“Emoji als concept gaan eeuwen terug. We zagen ze eerder al als ideogrammen, hiërogliefen en andere grafische karakters. Daardoor konden we een mooie boog maken die de gehele menselijke historie omspant”, aldus Antonelli. “Er is niets moderner dan een tijdloos concept als dit.”

Het is overigens niet voor het eerst dat afbeeldingen als deze in het MoMA hangen. Eerder werd ook het apenstaartje tentoon gesteld.