Eneco brengt de Powerwall van Tesla naar Nederland

Energieleverancier Eneco heeft bekend gemaakt de Powerwall, de accu voor in huis, van Tesla te gaan leveren aan klanten in Nederland, België en Luxemburg. Vanaf februari gaat het bedrijf beginnen met de verkopen.

De Powerwall is een mooi vormgegeven accu die klanten kunnen gebruiken om zelf-opgewekte energie op te slaan, die ze bijvoorbeeld winnen uit zonnepanelen of windmolens. Huishoudens met zonnepanelen moeten nu namelijk overdag vaak energie terugleveren aan de energiemaatschappij en nemen ’s nachts vaak energie af van het stroomnet. En als je meer stroom teruglevert dan afneemt, dan krijg je een akelig lage vergoeding.

Goedkoop is de Powerwall overigens niet: Eneco gaat het product waarschijnlijk voor ongeveer 3675 euro verkopen en het is dan ook nog de vraag wanneer zo’n investering rendabel wordt. De Powerwall gaat in ieder geval tien jaar mee.

Volgens woordvoerder Arie Spruit van Eneco is het daarom ook nog niet een logische investering voor de meesten. Dat laat hij weten tegenover RTL Z. Wel denkt hij dat de ontwikkeling van dit soort technologieën er uiteindelijk voor gaan zorgen dat meer Nederlanders zonder netaansluiting kunnen. Maar dat gaat volgens Spruit zeker nog zo’n twintig jaar duren.

Thuisbatterijen als de Powerwall spelen wel een onmisbare rol in een zogenaamde smart grid, een slim energienetwerk dat efficiënter omgaat met energie. Als je benieuwd bent hoe een smart grid eruit ziet kun je dit uitlegartikel doorlezen.