Eneco wil back-up voor elektriteitsvoorziening creëeren via klanten met een Tesla Powerwall

Eneco wil een netwerk van 400 huishoudens opzetten die hun elektriciteit die zij opwekken via zonnepanelen en opslaan in hun Tesla Powerwall terug gaan verkopen aan de energiemaatschappij. De energiemaatschappij is gestart met een service waarbij klanten tegen een vergoeding 30 procent van capaciteit van de Tesla Powerwall terug kunnen laten vloeien naar het netwerk.

Je moet dan wel klant van Eneco zijn en via de maatschappij een Tesla Powerwall aanschaffen. Je betaalt dan volgens Eneco maximaal 5450 euro voor de thuisbatterij. In feite kan je dertig procent van de door zonnepanelen opgewekte energie dus niet gebruiken, maar in ruil daarvoor krijg je van Eneco 2250 euro uitgekeerd, verdeeld over vijf jaar. Eneco pakt dan energie uit jouw thuisbatterij op het moment dat de vraag naar energie in het landelijke netwerk groter wordt. Daarmee creëert een decentrale back-up voor de energievoorziening.

De Tesla Powerwall heeft een opslagcapaciteit van 6,4 kWh. Volgens het NIBUD verbruikt een gemiddeld Nederlands huishouden jaarlijks 2970 kWh aan elektriciteit. Dat komt neer op een gemiddelde van iets meer dan 8 kWh per dag. Zelfs een dagelijks volledig door zonne-energie opgeladen Tesla Powerwall is dus nog niet genoeg om een gemiddeld huishouden compleet van groene stroom te voorzien.

De eerste stap van de energieleverancier is om 400 huishoudens op deze manier aan te sluiten op het energienetwerk. Uit die thuisbatterijen kan Eneco op een bepaald moment dus maximaal 768 kWh aan energie trekken. Dat is genoeg om 230 gemiddelde Nederlandse huishoudens een uur lang van stroom te voorzien.