Creepy: Je kunt worden afgeluisterd via je koptelefoon

Tot nu toe was het eigenlijk alleen mogelijk om je af te luisteren als je een microfoon hebt, maar onderzoekers van de Israëlische Ben Gurion-universiteit hebben een manier gevonden om dit via slechts je koptelefoon te doen. Dit schrijft Wired. Dit werkt zelfs als je geen microfoon hebt ingebouwd of als deze is uitgeschakeld.

Speakers kunnen namelijk ook worden omgekeerd, waardoor ze als microfoon worden ingezet. Hierbij vangen ze vibraties op, die vervolgens worden omgezet in elektromagnetische signalen. Dit is niets nieuws, maar wetenschappers zijn nu dus een stap verder gegaan. Ze hebben experimentele malware gemaakt, waarmee die vibraties ook kunnen worden afgeluisterd als er geen microfoonkanaal is op je koptelefoon en als de poort alleen is ingesteld om output te leveren.

De functionaliteit is mogelijk dankzij een functie in RealTek-audiochips. Die chips zitten in vrijwel iedere laptop en desktop en via daar kan een outputkanaal worden ingezet als inputkanaal. Dat is dan ook de grootste kwetsbaarheid. Volgens de wetenschappers maakt dit vrijwel iedere computer namelijk kwetsbaar voor de aanval. Probleem is dat de kwetsbaarheid echt in de chips zit en er geen eenvoudige softwareoplossing voor is.

RealTek heeft nog niet gereageerd op de ontdekking van de wetenschappers.