Engineers repareren Hubble Telescoop: ze zetten hem uit en weer aan

Hubble-telescoop

Als je computer problemen vertoond, is er vaak een simpele oplossing: zet hem even uit en weer aan. Maar wie had ooit gedacht dat dat ook werkt voor de Hubble telescoop? Niets blijkt echter minder waar. Twee weken geleden was er een probleem met de gyroscoop, en dat is nu opgelost door exact die methode, meldt Gizmodo.

Het team achter de telescoop startte de gyroscoop op 16 oktober opnieuw op. Daarbij ging de gyroscoop heel even uit, en daarna weer aan. Op die manier moesten fouten die voorkwamen bij de opstart weer verwijderd wreden. Op 18 oktober werd de gyroscoop op afstand gedraaid, om blokkades te verwijderen.

En dat bleek dus te werken, want de gyroscoop werkt weer.

Problemen

De telescoop wordt door veel astronomen gebruikt bij hun onderzoek naar het heelal. Maar eerder deze maand ging hij de veilige modus in. De telescoop heeft drie gyroscopen, maar een van de oudere versies ging kapot nadat het 6 maanden langer bleef werken dan verwacht. En de back-up gyroscoop functioneerde niet goed toen deze werd opgestart.

De telescoop kan ook werken met minder gyroscopen, maar dat geeft wel beperkingen over waar de telescoop op gericht kan worden en hoe lang het duurt voor hij weer op iets anders staat.