“Het is veel moeilijker om een entrepreneur te zijn in Europa dan in de VS, onder meer door regelgeving en door het feit dat universiteiten hier niet de juiste rol spelen.” Dat zei Eric Schmidt, bestuursvoorzitter van Alphabet (en oud-Google-CEO), op Startup Fest in Amsterdam.
Volgens Schmidt neemt Google heel veel goede programmeurs aan uit Europese landen, zodra ze klaar zijn met studeren, omdat er geen goede startups zijn waar ze aan de slag kunnen. “Europese universiteiten zijn zwaar ondergefinancierd, als je het vergelijkt met de VS”, stelt de Alphabet-topman.
Machtsmisbruik
Hij werd geïnterviewd op het podium en er werd uiteraard ook gevraagd naar de zaken in de EU rondom het machtsmisbruik van Google. “We zijn het niet eens met deze bevindingen”, zei hij kort. “Als het gaat om de zoekmachine: kijk maar naar het succes van Amazon.” Dat bedrijf kon groot worden in Europa, ondanks Google’s monopolie.
Als het gaat om het machtmisbruik op de smartphonemarkt met Android verwees Schmidt naar een kleine enquete die tijdens het gesprek werd gedaan. Een ruime meerderheid van het publiek bleek in het bezit van een iPhone. Echt inhoudelijk ging hij er verder niet op in.
Kunstmatige intelligentie
Het ging uiteraard ook uitgebreid over waar Alphabet en Google op dit moment mee bezig zijn. “We hebben ons de afgelopen vijf jaar gefocust op smartphones. En dat was volgens mij de juiste focus, samen met de focus op cloud computing. Nu focussen we ons op kunstmatige intelligentie.” Hij haalde vervolgens vooral de mogelijkheden van computer vision aan.
Ondanks de verlegde focus zal het verdienmodel van Google niet veranderen. “Ik verwacht dat we ons geld altijd zullen blijven verdienen met advertenties”, zei Schmidt. “Onze tools worden steeds beter om de juiste advertentie op de juiste plaats te krijgen.”
“We gebruiken nu al kunstmatige intelligentie in onze advertentiesystemen om de juiste advertentie op de juiste plek op het juiste moment te tonen. Kunstmatige intelligentie heeft heel veel trainingsdata nodig en die hebben we in ons advertentiesysteem.”
De Alphabet-CEO waarschuwde eerder nog voor de risico’s van kunstmatige intelligentie op lange termijn. Wat als systemen kwaadaardig worden, zoals we vaak in film zien? “Kunstmatige intelligentie komt niet in de buurt van wat we in films hebben gezien. De dingen waar mensen zich zorgen over maken, spelen de komende tijd nog helemaal niet. Sowieso de komende tien jaar nog niet. En dat is voor ons een hele lange periode.”
Chatapps
Over de kritiek dat Google vorige week opnieuw met een chatapp kwam, had hij een duidelijk antwoord: “Voordat mensen kritiek hebben, zouden ze het eerst moeten proberen.” Volgens Schmidt is Allo een beter chatapp dan alle andere chatapps op de markt, dankzij alle toepassingen van kunstmatige intelligentie die erin zitten.
En hij heeft er alle vertrouwen in dat mensen gaan switchen. “Als je een beter product maakt, switchen mensen. Dat is een schok!” zei hij lachend. Hij verwees vervolgens naar het feit dat hetgeen is waar alle startups mee bezig zijn.
Maar Google en Alphabet gaan veel verder dan het bouwen van chatapps. Zo is Google Glass en alles daar omheen nog steeds iets wat veel interesse heeft binnen Google, vertelt de Alphabet-topman. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de toepassingen van augmented reality en spraakbesturing. “We zijn heel geïnteresseerd in ogen en oren en kijken daar naar in als onze producten”, aldus Schmidt.
X
Ook X werd besproken. Dat is de afdeling van Alphabet die bezig is met moonshots zoals de zelfrijdende auto en Project Loon om internet op moeilijk bereikbare plekken te krijgen via luchtbalonnen. “X pakt problemen aan die grote impact hebben op de maatschappij en die nu technologisch opgelost kunnen worden.”
En volgens hem zit er een belangrijke les in het werk van X: “We moeten de moeilijkere vragen stellen en betere oplossingen vinden. We moeten groter dromen.”