Ericsson: ‘In 2023 zijn er een miljard 5G-abonnementen’

5G screen

5G is er nog niet eens, maar als we Ericsson moeten geloven gaan de abonnementen er voor snel verkocht worden. Het bedrijf voorspelt namelijk dat er in 2023 een miljard mobiele breedbandabonnementen voor 5G in gebruik zijn. Dat stelt het bedrijf in het Ericsson Mobility Report.

Volgens Ericsson heeft twintig procent van de wereldbevolking aan het einde van 2023 toegang tot 5G. Waarschijnlijk wordt de nieuwe verbinding in eerste instantie in dichtbevolkte gebieden uitgerold. Naar verwachting komen de eerste commerciële netwerken in 2019 in de lucht en worden ze in 2020 geïmplementeerd.

5G Ericsson

Mobiel dataverkeer

Daarnaast gaan we ook veel meer mobiel dataverkeer verbruiken, verwacht het bedrijf. In 2023 zouden we 110 Exabytes per maand gebruiken, acht keer meer dan nu. Dat verbruik staat gelijk een 5,5 miljoen jaar aan HD-videostreaming.

Voornaamste oorzaak is videoconsumptie, waar de millennials de voornaamste oorzaak van zijn. Zij streamen namelijk gemiddeld 2,5 keer meer dan mensen van 45 jaar en ouder. Daarnaast spelen de nieuwe video-formats een rol. Een 360 graden-video op YouTube verbruikt vier tot vijf keer meer bandbreedte als een normale YouTube-video van dezelfde kwaliteit.

4G

Vooralsnog blijft vooral 4G een populair mobiel netwerk. Volgens Ericsson is dat aan het einde van dit jaar de belangrijkste mobiele access-technologie. Aan het einde van 2023 zijn  er volgens het bedrijf 5,5 miljard abonnementen en is de techniek voor 85 procent van de wereldbevolking beschikbaar.