ESA zet drone die expres tegen muren botst in om grot te verkennen

Wat zijn goede manieren om ondergrondse grotten in kaart te brengen? Misschien denk je aan sonar, misschien denk je aan mensen naar binnen sturen. Maar waarschijnlijk komt een drone die expres tegen muren van de grotten botst niet zo snel in je op. Toch is dat exact wat ruimtevaartagentschap ESA doet, meldt de organisatie op zijn website.

Luca Parmitano, een astronaut, is afgelopen weekend aan de slag gegaan met de drone in een grot onder Sicilië. Daar werd de Flyability drone ingezet. Het idee is dat het apparaat tegen muren botst om te leren hoe het door de grot moet navigeren. Daardoor kun je het gebied in kaart brengen. Ook detecteert het gebieden die te krap of te gevaarlijk zijn voor mensen.

Deze specifieke grot kon niet door mensen worden bezocht omdat er water in staat. Maar voor een drone was dat dus geen probleem.

Mars

ESA zegt dat het verkennen van de grotten een nuttige oefening is voor astronauten. In de ruimte hebben ze namelijk – net als in een grot – te maken met een gebrek aan zonlicht en kleine ruimtes. Daarnaast moet je ook daar volledig op je uitrusting vertrouwen.

Maar het was ook een goede oefening met deze specifieke technieken. ESA denkt namelijk dat een dergelijke drone in de toekomst ook te gebruiken is bij bijvoorbeeld het verkennen van lavabuizen op Mars. Lavabuizen zijn grotten gevormd door lavakanalen.