Esports-kijktip: De Dota 2 Kiev Major. Dit moet je vooraf weten

Ward Geene

Wil je wel een keer een esports-toernooi volgen, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen. Ward helpt je op weg!

De aankomende weken wordt het weer volop genieten voor esports-fans. Vanaf maandag ben je een week lang zoet met de beste Dota 2-teams die tijdens de Kiev Major strijden om 3 miljoen dollar aan prijzengeld. In het weekend van 28 tot 30 april maken fans van Counter-Strike: Global Offensive, StarCraft II, Hearthstone, Smash Bros en Street Fighter V zich op voor Dreamhack Austin. En alsof het weekend nog niet druk genoeg is, begint op 28 april ook de League of Legends Mid-Season Invitational in Brazilië met alle internationale topteams.

Ward GeeneWard GeeneWekelijks neemt columnist Ward Geene ons aan de hand door de groeiende wereld van esports en gaming culture. Deze week: een kennismaking met Dota 2.Dit is daarom hét moment om een keer een groot esports-toernooi te volgen en daarbij ga ik je helpen. Deze week geef ik je een stoomcursus Dota 2 kijken, zodat je de Kiev Major goed kan volgen. Volgende week duiken we in League of Legends. Zo weet je in no time hoe deze games in elkaar zitten, waar je op moet letten, wie de belangrijkste teams zijn en of er nog Nederlanders meedoen.

Kiev Major feiten op een rij

Per jaar zijn er drie majors en het WK. Dit zijn de grootste Dota 2-toernooien en als je af en toe kijkt, zijn dit de momenten om in te schakelen. De Kiev Major heeft een prijzenpot van 3 miljoen dollar. Het toernooi duurt van maandag 24 april tot zondag 30 april en begint met een groepsfase. Hierin valt nog niemand af, maar wordt er wel bepaald wie van de zestien teams tegen elkaar gaan spelen in de achtste finales.

Als je Dota 2 speelt, kun je het toernooi via de game volgen. Je kunt dan zelf de camera besturen en overal op klikken. Als je een nieuwkomer bent, raad ik je echter aan om via het Twitch-kanaal te kijken. Ik stel voor dat je een team kiest en naar hun wedstrijden probeert te kijken. Zo creëer je een stabiele factor voor jezelf die het leuker maakt om alles te volgen. Voor een team zijn geeft een extra stukje spanning.

Je hoeft zeker niet alle games te kijken, dat mag natuurlijk wel, maar ik gebruik altijd Liquipedia – de Wikipedia van esports – als naslagwerk. Hier vind je het programma en de uitslagen. Zo ben je snel op de hoogte van de stand van zaken. Bookmark Liquipedia maar alvast. Mocht je geïnteresseerd zijn in esports, dan zul je al snel merken dat het soms lastig is om duidelijke informatie te vinden over grote, internationale evenementen. Gelukkig houdt de community van Team Liquid dit allemaal netjes bij. Het is een ware goudmijn aan esports-informatie.

Hoe werkt Dota 2

Om Dota 2 te kijken hoef je de game niet gespeeld te hebben of in detail te weten wat alle personages in de game wel en niet kunnen. Wel moet je een basisbegrip hebben van de spelregels. De eerste stap is een flinke. Zeker als je nog nooit naar het type game als League of Legends of Dota 2 hebt gekeken, een MOBA. Al deze spellen lijken op elkaar. Dus als je begrijpt hoe Dota werkt, dan heb je volgende week ook sneller door hoe League of Legends in elkaar zit.

Bij Dota 2 strijden twee teams van vijf spelers tegen elkaar. Dit doen ze op een speelveld dat net als bij voetbal altijd hetzelfde is. De één begint linksonder (Radiant), de ander rechtsboven (Dire). Het doel is om de basis van de tegenstander te vernietigen. Dat kan niet zomaar. Om dit mogelijk te maken, moeten eerst alle verdedigingstorens op één van de drie paden naar elkaars basis worden vernietigd. Visueel kun je de zijdes van de teams goed onderscheiden, maar de rivier geeft de grens nog eens extra duidelijk aan. Ga je daar overheen, dan sta je in vijandelijk gebied.

Dota 2 kaart

Goed om te weten, is dat je als speler je tegenstander alleen kunt zien als ze bij je in de buurt staan. Ook moet er geen object, zoals een boom, tussen jou en je tegenstander in staan. Hierdoor kun je je bijvoorbeeld verstoppen als je op de vlucht bent. Als toeschouwer zie je wel iedereen, maar dat geldt dus niet voor de spelers.

Verschillende rollen

Aan het begin van een game kiezen alle spelers uit meer dan 100 verschillende helden een personage dat ze tijdens die game willen zijn. Samen vormen die vijf gekozen helden een team.

Hierin zijn verschillende rollen te onderscheiden. Om het simpel te houden zijn er vier typen helden. Zogenaamde ‘carries’ die de kills moeten maken. De ‘supports’ die de carries en de rest van het team assisteren; dit doen ze door bijvoorbeeld hun leven op pijl te houden. Dan zijn er nog de ‘tanks’ die niet veel schade doen, maar voorop in de strijd gaan. En tenslotte is er nog het type held dat in de jungle speelt, de zogenoemde jungler. De jungle is het gebied tussen de paden waar zich computergestuurde vijanden bevinden, die door de junglers kunnen worden verslagen, waardoor ze sterker worden.

Een team bestaat dus net als bij voetbal uit verschillende rollen. Een speler heeft een vaste rol, maar kan verschillende helden spelen binnen die rol. Binnen een team is iemand bijvoorbeeld altijd de aangewezen persoon die de kills moet maken. Zie hem een beetje als de spits. De tank is tijdens een groot gevecht een beetje als die lijn van verdedigers met American Football die ervoor moet zorgen dat de quarterback zijn ding kan doen. Dankzij deze verdeling hebben spelers allemaal hun eigen takenpakket waarin ze zijn gespecialiseerd.

Aan het begin van een game verdelen spelers zich over de drie paden in de game. In deze fase moeten de spelers zo snel mogelijk zo sterk mogelijk worden. Iedere game beginnen ze op level 1 en door zwakke, computergestuurde vijanden (creep) die op die paden lopen te verslaan, worden ze sterker. Later in de game zie je de spelers steeds meer als een groep van vijf over het speelveld bewegen. Vanaf dat moment is het gevaarlijk om in je eentje rond te lopen en ontstaan er grote groepsgevechten.

Waar moet je op letten bij het kijken van Dota 2

Wanneer spelers vijanden of andere spelers verslaan krijgen ze ervaring en stijgen ze in level, maar er is nog een andere manier om als speler sterker te worden. Deel je de laatste klap uit aan een vijand, een last hit, dan verdien je extra goud om spullen te kopen. Dit is moeilijker dan het lijkt, omdat je tegenstander dit ook bij zijn eigen creep kan doen, om te voorkomen dat de tegenstander goud verdient. Aan het begin van de game zie je daarom een overzicht met hoe vaak iemand een last hit heeft uitgedeeld. En dus hoe goed iemand start.

Dota 2 is één van de meest complexe esports Hoeveel goud je verdient, bepaalt dus hoe sterk je bent. Het verschil in goud laat dus ook goed zien welk team er voor staat. Het aantal kills dat een team heeft gemaakt, is daarvoor een minder goede graadmeter. Er zijn namelijk meer manieren om goud te verdienen dan een held van de tegenstander omleggen. Als je dus wilt weten wie er voor staat, kijk naar welk team het meeste goud heeft verdiend. Soms wordt er tijdens een wedstrijd een grafiek getoond waarop je dit verschil duidelijk kunt zien. Dan zie je ook of teams verder uitlopen of juist terug in de wedstrijd komen na een groot gevecht.

Tijdens de wedstrijd zie je na de eerste fase ook de nettowaarde van alle helden in beeld staan. Zo kun je snel vergelijken hoe een speler of team het doet. Niet iedere speler is trouwens bezig met goud verdienen. Supports doen dit bijvoorbeeld niet. Zo kunnen hun carries meer goud verdienen en sneller sterker worden. Je kijkt daarom vooral naar de top 3 van een team. Steken die allemaal boven de rijkste speler van de tegenstander uit, dan kun je concluderen dat dit team ruim voor staat. En dan hoef je helemaal niets te weten over details, zoals wat die helden allemaal kunnen.

De onderstaande video zet het bovenstaande nog even kort op een rij met beeld erbij:

Leer de game langzaam kennen

Wanneer je voor het eerst Dota 2 gaat kijken, heb je waarschijnlijk nog geen idee wat alle helden kunnen. Dit is iets wat je moet leren en dat kun je alleen maar doen door het een keer te spelen of te kijken. Het bovenstaande geeft je echter een kader waardoor je patronen in de game kunt herkennen en waardoor je de game kunt volgen. Op deze manier heb je een beetje houvast terwijl je kennis maakt met de rest.

Wanneer je eenmaal een game van begin tot eind hebt gekeken, heb je een goede indruk van het verloop van een wedstrijd. Heb je dit onder de knie, dan kun je de strategie van teams en spelers ook wat beter volgen. Je leert welke plekken op het speelveld altijd voor vuurwerk zorgen en wanneer spelers zich klaar maken om een tegenstander in de val te lokken.

In het begin zul je misschien wat overdonderd worden. Dat is niet zo gek, want Dota 2 is een van de meeste complexe esports. Maar gun jezelf wat tijd om de aankomende week een paar games te kijken. Hierna wordt het in ieder geval alleen maar makkelijker. Wil je echt begrijpen hoe moeilijk het is en wat de pro-spelers doen, probeer de game dan zelf een keer. Dota 2 is gratis en is er voor PC en Mac. Een keer de tutorial van de game spelen kan sowieso geen kwaad.

Teams en Nederlanders

Probeer Dota 2 gewoon een keer zelf, je kunt de game gratis downloaden Ten slotte wil ik nog even ingaan op de teams die meedoen, want je moet natuurlijk nog een favoriet kiezen. Een grote favoriet voor de titel is OG. Dit team heeft al drie van de vier majors gewonnen. Ze staan met stip bovenaan de lijst van wat de community ziet als de sterkste teams. Naast heel sterk is het ook een Europees team. Een ideale kandidaat dus voor je favorietenrol.

Twee andere teams die het goed doen zijn het Amerikaanse Evil Geniuses (EG), de wereldkampioen van 2015, en het Chinese Newbee, de wereldkampioen van 2014. Toen ik net begon met het kijken van Dota 2, maakte ik voor mezelf altijd het onderscheid tussen Chinese en Westerse teams. Dé tweestrijd in Dota 2. Het kiezen voor de underdog is ook altijd populair. Er is dus altijd een manier of reden om voor het ene of juist voor het andere team te kiezen.

Helaas doen er geen Nederlanders mee. De Nederlandse Dota 2-spelers SingSing, SexyBamboe en Seleri wisten het met hun tijdelijke team, BeanBoys, wel te schoppen tot de Europese kwalificatie, maar haalde het hoofdtoernooi helaas niet. Wel zijn we als Nederland vertegenwoordigd met analist en presentatrice Jorien ‘Sheever’ van der Heijden. Haar zie je tussen de wedstrijden door achter de desk.

Ik wens iedereen de komende week heel veel plezier met de Kiev Major. Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog specifieke vragen voor me hebben, stel ze dan vooral aan me via Twitter.

Om in het weekend al een beetje op te warmen voor volgende week kun je natuurlijk de game uitproberen, maar hieronder vind je ook de laatste wedstrijd van de finale van de vorige major. Mocht je gelijk de game in willen duiken, die begint vanaf minuut 16 minuten.