Esports-kijktip: De League of Legends Mid-Season Invitational

Ward Geene

De komende maand kun je heel veel mooie esports-matches gaan bekijken dankzij de League of Legends Mid-Season Invitational.

Dit weekend begint het belangrijkste League of Legends-toernooi van het voorjaar: de Mid-Season Invitational (MSI). Het is een voorschot op het wereldkampioenschap dat later dit jaar plaatsvindt. Tijdens de MSI strijden de sterkste teams van alle 13 League of Legends-regio’s tegen elkaar. Een toernooi dat bijna een maand duurt en van 28 april tot en met 21 mei in São Paulo en Rio de Janeiro wordt gespeeld.

Ward GeeneWard GeeneWekelijks neemt columnist Ward Geene ons aan de hand door de groeiende wereld van esports en gaming culture. Deze week: een kennismaking met League of Legends.League of Legends is de meest gestructureerde van alle esports op dit moment en dankzij de verschillende regio’s erg overzichtelijk. Iets dat je kunt vergelijken met hoe de voetbalwereld is opgedeeld in verschillende regio’s. Nederland moet bijvoorbeeld tegen andere Europese teams spelen om kans te maken op een plek op het WK. Gedurende het jaar strijden Europese League of Legends teams dan ook vooral tegen elkaar. Dat teams uit verschillende werelddelen elkaar treffen, is daarom een bijzonder moment. Dat gebeurt alleen bij de MSI, het WK of ESL Intel Extreme Masters.

Hielp ik je vorige week met een stoomcursus Dota 2 kijken, deze week gaan we het hebben over League of Legends en de Mid-Season Invitational. League of Legends is gebaseerd op Dota. Dat betekent dat je aan mijn speluitleg van vorige week genoeg hebt om de game te kunnen volgen. Natuurlijk zijn er wel wat verschillen, maar de basis is hetzelfde.

League of Legends is de #1 esport

Wereldwijd spelen zo’n 100 miljoen mensen iedere maand League of Legends. Het is al jaren de grootste en populairste esport. In iedere regio staat League of Legends op de eerste plek, behalve in de Russische CIS-regio. Daar domineert Counter-Strike en is het verschil met Dota 2 klein.

Zeg je esports, dan kun je dus niet om League of Legends heen. En FIFA 17 dan? Die game staat slechts in de kinderschoenen en staat bij lange na niet in de top 10 esports van dit moment. Met de E-Divisie lopen we in Nederland voorop. Dat geldt zeker niet voor de grote esports. Willen we als Nederland daarom meedoen op het wereldtoneel van esports, zoals bij League of Legends, dan is het belangrijk dat er net zoveel aandacht komt voor deze games als er op dit moment voor FIFA is.

esports top 10

Nederlands succes

De League of Legends-jaarkalender is opgedeeld in twee seizoenen: Spring en Summer. Hierin spelen de topteams uit iedere regio tegen elkaar. Koreaanse teams in de LCK, Europese teams in de EU LCS, enzovoorts. Het beste team per regio van het lenteseizoen plaatst zich voor de MSI. Het beste team van het zomerseizoen plaatst zich direct voor het WK.

Europa heeft dit jaar drie plekken op het WK. Dat betekent dat er later dit jaar naast de winnaar van het zomerseizoen, nog twee teams mee mogen doen. Teams waar mogelijk Nederlanders in spelen.

League of Legends Mid-Season Invitational

Dit weekend won G2, met de Nederlandse coach Joey ‘Youngbuck’ Steltenpool, net als vorig jaar in Ahoy Rotterdam de Europese spring-finale. Dat betekent dat we Joey op MSI gaan zien en dat zijn team hele goede kaarten heeft om zich later dit jaar ook te plaatsen voor het WK. Hij is daarmee de enige Nederlander tijdens het toernooi.

De coach van het Braziliaanse Red Canids, Fayan ‘Gevous’ Pertijs, is ook een Nederlander, maar hij zal niet aanwezig zijn. Mogelijk vertrekt hij naar een ander team en mist daardoor de MSI. En helaas doen er dus geen Nederlandse spelers mee met dit toernooi.

Zoek je een team dat je de komende maand wilt volgen en vind je het belangrijk dat er een Nederlands tintje aan zit, dan lijkt G2 me de ideale kandidaat. Samen met het Koreaanse en Chinese team heeft G2 zich al meteen geplaatst voor de groepsfase. Dit heeft als reden dan de teams uit deze drie regio’s de afgelopen twee jaar het best hebben gepresteerd. De andere tien regio’s moeten deelnemen aan een play-in fase, waarna drie teams zich bij China, Korea en Europa voegen.

Faker en SK Telecom T1

Het te kloppen team tijdens de Mid-Season Invitational is het Koreaanse SK Telecom T1 (SKT). Dit team werd wereldkampioen in 2013, 2015 en 2016. Ook won het team vorig jaar de MSI. De sterspeler van SKT is Faker. Hij wordt gezien als de beste League of Legends-speler aller tijden. Hij is de eindbaas die je moet verslaan.

SKT is de winnaar van de Koreaanse league. Wereldwijd de sterkste competitie. De beste teams uit Korea worden veelal gesponsord door telecombedrijven en daarom wordt de eindstrijd in de Koreaanse competitie de ‘Telecom Wars’ genoemd. Een bedrijf als Samsung, dat ook in Nederland bekend is, heeft bijvoorbeeld haar eigen Samsung Galaxy-team en werd afgelopen lenteseizoen derde, meteen achter KT Rolster en SKT.

Vanwege hun hoge niveau, is het volgen van SKT en Faker tijdens de MSI dan ook een goed idee. Zij spelen echter, net als G2, pas in het tweede gedeelte van het toernooi, dat zich afspeelt in Rio de Janeiro. Eerst moet de play-in-fase in São Paulo worden gespeeld, waarin de overige tien regio’s één van de drie plekken in de groepsfase proberen te bemachtigen.

Podium voor de kleinere regio’s

Het is voor het eerst dat alle 13 regio’s meedoen aan een MSI of wereldkampioenschap League of Legends. Normaal ging er maar één van de acht kleinere regio’s door naar deze toernooien. Nu de kwalificatie voor de MSI en het WK voor regio’s als Turkije en Brazilië onderdeel wordt van deze toernooien, betekent dat ze zich meer kunnen laten zien op het grote podium. Toch zal het lastig zijn om de vijf grootste regio’s, Korea, China, Europa, Noord-Amerika en een gecombineerde regio van Taiwan, Hong Kong en Macau (LMS), te verslaan.

Het belooft dan ook een spannende maand te worden met veel League of Legends-actie Noord-Amerika en het LMS team hebben tijdens de MSI wel nog een groot voordeel. Zij zijn automatisch geplaatst voor het tweede gedeelte van de play-in-fase. Hier strijden ze tegen de twee sterkste kleine regio’s en dat belooft een ware prestigestrijd te worden. Het is het moment voor bijvoorbeeld het Braziliaanse team om zich in de kijker te spelen en hun regio op de kaart te zetten. Maar dat is niet alles. Welke van de acht kleine regio’s het verst komt tijdens de MSI, bemachtigt een extra plek voor die regio op het WK.

Het belooft dan ook een spannende maand te worden met veel League of Legends-actie in iedere fase van het toernooi. Onthoud mijn tip van vorige week en kijk vooral naar het verschil in goud tussen de teams om te zien wie er voor staat. Dit is een betere indicatie dat het aantal kills. Het fijne aan het kijken van League of Legends is dat dit altijd duidelijk bovenaan in beeld staat en dat maakt her volgen van de wedstrijden een stukje makkelijker dan Dota 2.

De eindbaas van League of Legends

Ik sluit af met een wedstrijd waarmee je alvast in de stemming komt: de Koreaanse finale. Om je een idee te geven van de supersterrenstatus van Faker, is het kijken vanaf 10:50 echt een must. Voor de duidelijkheid, hij is de speler op de troon en later naast de beker.

De grote vraag de komende maand is: Lukt het iemand om Faker en zijn SKT van die troon af te stoten?