Deze esports-toernooien mag je niet missen in 2017

Ward Geene

Esports-columnist Ward Geene legt je uit waarom bijvoorbeeld Intel Extreme Masters Katowice en Blizzcon zo tof zijn.

Nu we het WK voetbal in Rusland hoogstwaarschijnlijk gaan missen, heb je besloten om vanaf dit jaar esports te gaan kijken. Goed plan! Maar al snel kom je erachter dat de esports-wereld nogal gefragmenteerd is. Als nieuwkomer is het lastig om te ontdekken welke toernooien en competities je aandacht verdienen. Geen nood. Ik ga je de komende maanden op weg helpen. Laten we beginnen met vier belangrijke toernooien in 2017.

Ward GeeneWard GeeneWekelijks neemt columnist Ward Geene ons aan de hand door de groeiende wereld van esports en gaming culture. Deze week: de belangrijkste esports-evenementen van het jaar.Bij esports is het per game net weer even iets anders geregeld. Zo kent League of Legends een duidelijke competitiestructuur die lijkt op wat je kent uit traditionele sport en heeft het een wereldkampioenschap. Counter-Strike: Global Offensive (CSGO) bestaat daarentegen uit grote competities als ELEAGUE en ESL Pro League en grote toernooien zoals Majors. Een wereldkampioenschap voor CSGO is er (nog) niet.

Om het allemaal nog complexer te maken verandert soms de opzet per esport per jaar. Daarom beginnen we met vier toernooien die de afgelopen jaren vaste pijlers zijn geworden voor de esports-jaarkalender. Toernooien die je kunt vergelijken met een WK voetbal. Waarvoor je met je vrienden naar de kroeg gaat om samen te kijken. Want ook dat gebeurt bij esports.

Intel Extreme Masters Katowice

Begin maart vond in Polen het hoogtepunt van de ESL-jaarkalender plaats: de Intel Extreme Masters (IEM) Katowice. ESL is een van de grootste toernooi-organisatoren van esports wereldwijd en IEM is haar meest prestigieuze competitie. De IEM-competitie bestaat uit verschillende evenementen verspreid over de wereld. Gedurende een jaar verzamelen teams en spelers punten om zich uiteindelijk te kwalificeren voor Katowice.

IEM Katowice biedt een mooie start van het esports-jaar IEM duurt een lang weekend en er worden vaak meerdere games gespeeld zoals StarCraft II, CSGO en League of Legends. De meeste esport-fans volgen maar één of twee games en IEM biedt een goede reden om ook een keer naar een andere game te kijken. Daarnaast biedt IEM naast de officiële League of Legends-competities de enige mogelijkheid om internationale topteams van deze game tegen elkaar te zien spelen.

StarCraft II-spelers kunnen tijdens IEM-evenementen punten verdienen voor de wereldranglijst en ook voor CSGO zijn het hoogtepunten op de jaarkalender. Daarom is IEM Katowice een mooi toernooi voor meerdere games en biedt het in het eerste kwartaal een mooie start van het esports-jaar.

Dota 2: The International

The International is het wereldkampioenschap van Dota 2. Het vindt plaats in augustus en staat vooral bekend om de hoogste esports-prijzenpot. Vorig jaar kwam deze boven de 20 miljoen uit. Met dit enorme bedrag is het wereldkampioenschap van Dota 2 ieder jaar goed voor 20 procent of meer van al het prijzengeld dat er in esports wordt verdeeld.

De reden dat het prijzengeld van The International zo hoog ligt, is te danken aan de verkoop van de Battle Pass. Spelers van Dota 2 kunnen dit virtuele item kopen voor zo’n 10 dollar en daar vervolgens in-game beloningen mee verdienen en bijvoorbeeld voorspellen wie The International gaat winnen. Hoe meer geld de gehele community inzamelt, hoe meer beloningen ze samen vrijspelen. 25 procent van het geld dat wordt verdiend met de Battle Pass gaat naar de prijzenpot.

Dota 2

Heb je nog nooit Dota 2 of esports gekeken, dan was The International altijd een mooi toernooi om mee te beginnen. Het toernooi was in 2014 en 2015 te volgen via een beginnersstream. Deze livestream was voorzien van commentaar geschikt voor mensen die kennismaakten met de game en esports in het algemeen. Vorig jaar ontbrak deze stream helaas en ik hoop dat hij in 2017, na de vele klachten uit de community, weer terugkeert.

League of Legends World Championship

League of Legends is erg overzichtelijk ten opzichte van andere games League of Legends is erg overzichtelijk ten opzichte van andere games. Je hebt wereldwijd 13 regio’s zoals Europa, Noord-Amerika, Turkije en China. Per regio speelt de top in een grote competitie die bestaat uit twee seizoenen. Een in het voorjaar en een in de zomer. Tussendoor zijn er wedstrijden tussen de beste teams ter wereld. Dat heet de Mid-Season Invitational (MSI).

Na deze seizoenen wordt bepaald wie zich plaatsen voor het wereldkampioenschap dat ook wel Worlds wordt genoemd. Omdat Zuid-Korea de sterkste regio ter wereld is, plaatsen de drie Koreaanse topteams zich dit jaar automatisch voor de groepsfase. Europa levert drie teams, waarvan twee zich automatisch plaatsen voor de groepsfase. Het derde en andere team moet eerst door de play-ins zien te komen net als de teams van de kleinere regio’s.

League of Legends Worlds

Worlds duurt een maand en het toernooi trekt tijdens de verschillende fases langs meerdere locaties. Zo werden in 2015 bijvoorbeeld de groepsfase in Parijs gespeeld, de kwartfinales in Londen, de halve finales in Brussel en de finale in Berlijn. Als voorproefje op het WK League of Legends, dat dit jaar in China wordt gehouden, kun je eind april de MSI kijken en ondervinden of het kijken naar competitief gamen op wereldniveau je bevalt.

Blizzcon

Op Blizzcon worden ieder jaar grote aankondigingen gedaan Voor veel mensen is Blizzcon begin november de afsluiter van de esports-jaarkalender. Hier worden de wereldkampioenschappen van alle Blizzard games gehouden: StarCraft II, Overwatch, Hearthstone, Heroes of the Storm en World of Warcraft. Het event zelf duurt twee dagen, maar in de weken ervoor kun je al volop genieten van esports-wedstrijden op het hoogste niveau.

Blizzcon is een community-event voor de fans van Blizzard-games. Ieder jaar worden hier grote aankondigen gedaan. Denk daarbij aan nieuwe content voor World of Warcraft, Hearthstone of Overwatch. Het is ook de plek waar ze voor het eerst de trailer van de Warcraft-film lieten zien. Het aandeel van esports op Blizzcon is door de jaren heen steeds groter geworden.

Waar je als fan voorheen vooral naar Blizzcon uitkeek in de hoop dat bijvoorbeeld Warcraft IV zou worden aangekondigd, staat het nu ook synoniem voor een van de belangrijkste esports-evenementen van het jaar. Om de gesprekken en presentaties van de ontwikkelaars via een livestream te kunnen kijken moet je een virtueel kaartje kopen voor het event, maar alle esports-wedstrijden worden gratis uitgezonden.

Hoogtepunten van het jaar

Met deze vier toernooien heb je de hoogtepunten van het esports-jaar te pakken. Tenzij je alleen maar CSGO wil kijken. Dan zou ik echt voor een Major van de game gaan of de ELEAGUE volgen. Wat betreft de andere grote esports-titels zijn dit de vier hoogtepunten waar alle andere toernooien een jaar lang naar opbouwen. Het zijn de moment waarop de wereldtop uitmaakt wie er het sterkst is en waarvoor fans de wekker zetten.

In de komende maanden zal ik de weg naar deze hoogtepunten en de evenementen zelf uitgebreider bespreken. Mocht je in de horeca werken, heb je een televisie waarop niets te zien is tijdens deze toernooien en kun je wel wat extra bezoek gebruiken? Dan zou ik zeker bij je in de buurt informeren of het interessant is om de livestreams van deze evenementen uit te zenden. Mogelijk compenseert dat die misgelopen omzet van het WK een beetje.

De foto’s in dit artikel zijn afkomstig van ESL.