EU-commissie wil dat controversieel uploadfilter er komt

copyright memes

Een juridische commissie van het Europees Parlement heeft voor nieuwe regels voor auteursrechten gestemd. Door het zogenaamde ‘uploadfilter’ moeten platformen als Facebook en YouTube controleren of content dat hun gebruikers uploaden wel overeenkomt met auteursrechtelijk beschermd werk. Zo ja, dan moet de content tegengehouden worden. Dat meldt NU.nl.

De Europese Unie werkt al enige tijd aan een breder pakket van copyrightregels, waar het filter ook onder valt. Brussel wil met de regels makers van auteursrechtelijk beschermd materiaal beter beschermen tegen het illegaal delen van hun werk op het internet.

Internetplatformen die “grote hoeveelheden werk bewaren en beschikbaar stellen” moeten volgens de nieuwe regels “passende maatregelen” nemen tegen illegaal geüpload auteursrechtelijk beschermd materiaal. Daar vallen mogelijk ook memes onder, die veel op sociale media gedeeld worden.

Uploadfilter

Critici zijn echter bang dat de algoritmes in de praktijk ook rechtmatig geüpload werk gaan tegenhouden. Zij spreken dan ook van een uploadfilter.

Overigens zijn de nieuwe regels nog niet van kracht. Eerst moeten het voltallige Europees Parlement en de Europese lidstaten nog akkoord gaan. Begin juli stemt het Europees Parlement over het voorstel.