EU investeert 450 miljoen in verbeteren cybersecurity

De Europese Unie gaat flink investeren in cybersecurity. De Europese Commissie keurde vandaag een overeenkomst goed, waarin staat dat er de komende jaren 450 miljoen euro beschikbaar is voor bedrijven, universiteiten en ander onderzoek.

De EU wil er met financiële steun voor zorgen dat de beveiligingsindustrie sneller groeit en dat er ook meer ruimte is voor innovaties. De recentelijk opgerichte European Cyber Security Organization zal samenwerken met een breed scala van partijen: van techbedrijven tot lokale overheden.

De eerste voorstellen voor subsidie kunnen waarschijnlijk in het voorjaar van 2017 ingediend worden. Het is de bedoeling dat de investeringen van de EU dienen als katalysator, waarbij de politiek hoopt dat andere partijen ook meer geld steken in cybersecurity. Daarmee moet het totaal aan investeringen in 2020 uitkomen op 1,8 miljard euro.

Meer voorstellen

De Europese Commissie heeft een aantal problemen vastgesteld waar in ieder geval geld voor beschikbaar is, zoals het beveiligen van je online identiteit, het opleiden van security-experts en het ontwikkelen van nieuwe bescherming voor de cloud. Daarbij moeten we toevoegen dat de EU de afgelopen jaren al 600 miljoen euro vrijmaakte voor dergelijke projecten, maar door de toename van het aantal internetaanvallen is er nu dus meer geld nodig.

Er staan nog meer voorstellen op de agenda om de digitale veiligheid binnen Europa beter op orde te krijgen. Een voorbeeld is NIS (Network and Information Security), een initiatief dat morgen besproken wordt door het Europees Parlement. Hierbij willen de lidstaten van de EU betere afspraken maken over onderlinge communicatie, mocht er een cyberaanval plaatsvinden.