EU geeft Google recordboete van 4,3 miljard euro wegens machtsmisbruik Android

Google heeft een recordboete van 4,34 miljard euro gekregen van de Europese Commissie. Volgens de EU misbruikte het bedrijf zijn machtspositie met Android, meldt NU.nl.

Probleem is dat fabrikanten die Android gebruiken, verplicht worden de zoekmachine van Google vooraf te installeren. Daardoor krijgt de zoekmachine een oneerlijk voordeel ten opzichte van andere zoekmachines. Ook zouden de fabrikanten betaald worden om ervoor te zorgen dat ze ook de Google Search-app installeren.

Fabrikanten zouden ook geen aangepaste versies van Android die niet door Google waren goedgekeurd op hun toestellen mogen installeren. Bovendien worden de apps van Google die vooraf geïnstalleerd zijn, als bundel aangeboden bij de fabrikanten. Het is dus niet mogelijk om alleen Chrome vooraf te installeren, zonder bijvoorbeeld Gmail ook te installeren.

1 procent

Volgens eurocommissaris Margrethe Vestager van mededinging gaat minder dan een procent van de gebruikers naar een app-winkel om een andere zoek-app te downloaden. “De meeste smartphonebezitters blijven de standaard meegeleverde software gebruiken.”

Google verzekert zich op deze manier dus van “de dominantie van zijn eigen zoekmachine”, stelt Vestager. Concurrenten kunnen op die manier niet concurreren, wat in strijd is met de Europese wet.

De internetgigant heeft nu 90 dagen de tijd om de problemen aan te pakken. Doet het bedrijf dat niet, dan komen er mogelijk meer boetes. Google heeft laten weten in beroep te gaan tegen het besluit.