EU wil sociale media boete geven voor trage verwijdering haatberichten

De Europese Unie zit al enige tijd met haatberichten op sociale media in zijn maag. De platformen verwijderen de berichten nu al vrijwillig, maar dat is mogelijk niet meer genoeg. De Europese Commissie is namelijk van plan om de platformen een boete te geven als ze dergelijke berichten niet binnen een uur verwijderen. Dat meldt de Financial Times.

De bedoeling is dat het plan volgende maand gepubliceed wordt, stelt Julian King, EU-commissaris voor beveiliging, tegenover de Financial Times. Volgens King heeft Brussel niet genoeg voortgang gezien in het verwijderen van haatberichten en terroristisch materiaal. Daarom zou Brussel “hardere acties instellen om onze burgers beter te beschermen.”

De details voor de wetgeving worden nog opgesteld. Het is echter al wel bekend dat de platformen slechts een uur de tijd krijgen om terroristische content en andere haatberichten te verwijderen. Die content moet eerst wel als zodanig bestempeld worden door de politie en andere autoriteiten.

Als het plan gepubliceerd is, is dit niet direct een nieuwe regelgeving. Eerst moet het Europees Parlement en een meerderheid van de Europese lidstaten akkoord gaan.

Huidige regels

Tot nu toe gold er een vrijwillig beleid om de content te verwijderen. Sinds maart moedigt Brussel tech-bedrijven aan om de content binnen een uur te verwijderen. Maar dat was dus niet genoeg.

“Het verschil in grootte en middelen betekent dat platformen verschillende mogelijkheden hebben om op te treden tegen terroristische content en hun beleid om dat te doen is niet altijd transparant. Dit leidt ertoe dat dergelijke content blijft leven op het internet, opnieuw verschijnt als het verwijderd is en van platform naar platform verspreid wordt”, aldus King.

In Duitsland gelden al andere regels. Daar moeten bedrijven potentieel illegaal materiaal binnen 24 uur verwijderen. Doen ze dat niet, dan krijgen ze boetes van maximaal 50 miljoen euro.